Tiroid Uyarıcı Hormon, kısa adıyla TSH, insan vücudundaki hormon dengesinin tespitinde kullanılan bir değerdir. Tiroit bezini, tiroksin (T4) ve ardından vücuttaki hemen hemen her dokunun metabolizmasını uyaran triiyodotironin (T3) üretmesi için uyaran bir hipofiz hormonudur. Endokrin sistemi, vücudunuzdaki tüm organların işlevini düzenlemek için çeşitli hormonlar üreten karmaşık bir organ ve bez ağıdır. En önemli hormonlardan biri tiroid uyarıcı hormondur. Tiroid uyarıcı hormon (TSH) , beyninizin tabanında bulunan hipofiz bezi tarafından üretilir ve salgılanır.

TSH Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?

Tiroid uyarıcı hormon (TSH), tiroidinizi, esas olarak vücudunuzun metabolizmasını etkileyen hormonlarını salması için tetikler. Yüksek TSH düzeyleri genellikle hipotiroidizmi gösterirken, düşük TSH düzeyleri genellikle hipertiroidizmi gösterir.

Tsh Nedir Tsh Yuksekligidusuklugu Belirtileri Ve Tedavisi 19 10105 Web Image B

TSH Değeri Kaç Olmalı?

TSH'nin normal aralığı mililitre başına 0,4 ila 4,0 miliuluslararası birim (mUI/mL) arasındadır, ancak bu, laboratuvarın söz konusu test için referans aralığına bağlı olarak biraz değişebilir. Bu aralığın çok altında veya üstünde genellikle tiroidinizin çok fazla veya çok az tiroid hormonu ürettiğini gösterir.

TSH Değeri Düşük ve Yüksek Çıkarsa Ne Olur?

Yüksek TSH seviyesi (4,5 mU/L'nin üzerinde) hipotiroidizm olarak da bilinen az çalışan tiroidi gösterir. Bu, vücudunuzun yeterli tiroid hormonu üretmediği anlamına gelir. Düşük TSH genellikle bir kişinin yüksek seviyede tiroid hormonuna sahip olduğu anlamına gelir. Düşük TSH seviyesi - 0,4 mU/L'nin altında - hipertiroidizm olarak da bilinen aşırı aktif tiroidi gösterir. Bu, vücudunuzun aşırı miktarda tiroid hormonu ürettiği anlamına gelir.

TSH Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

TSH yüksekliği yaşayan bireyler şu belirtileri gösterir:

Yorgunluk ve tükenmişlik

Ellerde uyuşma ve karıncalanma

Kabızlık

Açıklanamayan kilo alımı

Depresyon

Soğuğa karşı tahammülsüzlük

Cinselliğe olan ilginin azalması

Yoğun adet kanamaları

TSH Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

TSH yüksekliği yaşayan bireyler şu belirtileri gösterir:

Kalp atışının hızlanması (çarpıntı)

Kolesterol nedir? Kolesterol belirtileri nelerdir?
Kolesterol nedir? Kolesterol belirtileri nelerdir?
İçeriği Görüntüle

Düzensiz adet dönemleri

Kaygı hissi

Açıklanamayan kilo kaybı ya da iştah artışı

İshal

Görme değişiklikleri

İnce ve nemli cilt

Tiroid bezinin ( guatr ) büyümesi sonucu boyunda şişlik ve büyüme

Ruh hali değişimleri

Uyuma zorluğu

TSH Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gençler için sınır 10 mU/l'dir. Seviyeniz 10-20 mU/l arasında ise TSH'nizi düzenli olarak kontrol ettirebilir, 20 mU/l'nin üzerine çıkması durumunda tedaviye başlayabilirsiniz. Hipotiroidizmi (yüksek TSH seviyeleri) tedavi etmek için eksik tiroid hormonlarını yerine koyan ilaçlarla kullanılabilir. Kişi bu ilacı günde bir kez veya reçete edildiği dozda almalıdır. Anti-tiroid ilacı TSH düşüklü için kullanılır. Bu ilaçlar, tiroid bezinin çok fazla hormon üretmesini önleyerek hipertiroidizm semptomlarını yavaşça hafifletir.

TSH Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tiroid hormonlarının dengesizliği, vücuttaki farklı organ ve sistemlerin de çalışmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Eksikliği ya da fazlalığı nedeniyle, vücutta halsizlik, kilo alma ya da ani kilo kaybı, donukluk ve saç dökülmesi gibi problemler oluşabilir. Bu nedenle tiroid tedavisi, mutlaka önem verilmesi gereken bir durumdur.

Tedavi edilmeyen hipotiroidizm guatr (tiroid bezinin büyümesi), kalp hastalığı doğurganlık sorunları ve sinir hasarı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Tiroid Hormonunun Görevleri Nelerdir?

Tiroid Hormonunun görevleri şunlardır:

Metabolizma hızı

Kilo kaybı veya alımı

Kalp atış hızı

Vücut ısısı

Sindirim

Kas kontrolü

Solunum hızı

Kemik sağlığı

Beyin gelişimi

Hücresel enerji üretimi

Adet döngüsü

Çocuklarda büyüme ve gelişme

Kaynak: Memorial Sağlık Grubu