Çin devlet medyası tarafından duyurulan bu mutabakat, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin kapısını araladı. Çin'in Latin Amerika ve Karayipler'deki etkisi, son yıllarda bölgedeki ticaret hacminin büyümesiyle dikkat çekerken, bu bölge ABD için stratejik bir öneme sahip olmaya devam ediyor.
"Attığımız En Cesur Adım"
Kolombiya Dışişleri Bakanı Laura Sarabia, anlaşmayı "ülkemizin on yıllardır attığı en cesur adım" olarak nitelendirdi. Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, "Bu iş birliği, ticaret, yatırım ve turizmde sınırsız fırsatların önünü açıyor. Artık geri dönüş yok; Kolombiya kararlılıkla dünyaya açılıyor" ifadelerine yer verdi. Sarabia'nın bu sözleri, anlaşmanın Kolombiya için taşıdığı potansiyeli ve ülkenin küresel arenadaki yeni yönelimini gözler önüne seriyor.
Kolombiya ABD'yi Geçti
Çin, son dönemde Kolombiya'nın ithalatında lider konuma yükselerek ABD'yi geride bıraktı ve ülkenin ikinci büyük ticaret ortağı haline geldi. Xinhua haber ajansına göre, Pekin yönetimi Kolombiya'dan daha fazla yüksek kaliteli ürün ithal etmeyi, Çinli şirketleri yatırım ve iş fırsatları için teşvik etmeyi ve altyapı projelerinde aktif rol almayı planlıyor.
Kuşak Yol Projesi 150'den Fazla Ülkede!
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, 2023 Ekim'inde Çin'e gerçekleştirdiği ilk resmi ziyarette, 1980'de temelleri atılan stratejik ortaklığı yeniden canlandırmıştı. Ziyaret sırasında Petro, Çin lideri Şi Cinping'in 2013'te başlattığı ve antik İpek Yolu'nu modern bir ticaret ve altyapı ağıyla yeniden hayata geçirmeyi amaçlayan Kuşak ve Yol Girişimi'ne Kolombiya'nın katılımını ilan etti. BRI, dünya genelinde 150'den fazla ülkeyi kapsarken, Latin Amerika'dan 20'den fazla ülke bu programa dahil olmuş durumda. Ancak, Panama geçtiğimiz Şubat ayında ABD'nin baskıları nedeniyle anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı.