Düğün-1Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), şimdi de düğün salonlarını mercek altına aldı. Düğünlerde çalınan yerli müzik eserlerinin telif hakkı kapsamına girmesi nedeniyle, salon işletmelerinden telif ücreti talep edilmesi gündeme geldi. Bu gelişmeyle birlikte, “bedava müzik” dönemi sona erebilir.

Öyle Bedava Eğlence Yok!

Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte salonlar birbiri ardına dolarken, düğünlerin vazgeçilmezi olan şarkılar artık yeni bir gider kalemi olarak gündeme geliyor. Eğlence havalarıyla coşulan düğünlerde, çalınan her şarkı telif ücretiyle birlikte değerlendirilecek.

Daha Önce Berber ve Kuaförler Şimdi de Düğün Salonları

HaberTürk'e açıklamalarda bulunan Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, telif uygulamasının kapsamını genişletmeye hazırlandıklarını duyurdu. Daha önce berber ve kuaför salonlarında kullanılan müziklere yönelik telif mücadelesi başlatan Ergül, şimdi de düğün salonları, benzin istasyonları ve toplu taşıma araçlarını radarına aldı.

Feyza Altun kimdir? Hayatı, kariyeri ve kitapları
Feyza Altun kimdir? Hayatı, kariyeri ve kitapları
İçeriği Görüntüle

Düğün salonlarında yapılan müzik yayınlarının telif ödemesinden muaf tutulduğunu hatırlatan Ergül, bu durumu yargı kararlarında yaşanan tutarsızlıklara bağladı. Ergül, bu alanlarda da sanatçıların haklarının korunması adına telif takibine başlanacağını vurguladı.

"Düğün Salonları Umumi Mahaldir, Ticaret Yapılıyor"

Ergül, "Lehte ve aleyhte iki tane yargı kararı var. Lehte çıkan Ankara’daki bir düğün salonu. Bir yargıtay dairesinden haklı bir karar çıkıyor. Yargıtay dairesi; 'Düğün salonları umumi mahaldir, burada bir ticaret yapılıyor ve tabii ki telif ödemeleri gerekir' diyor. Ancak ondan bir yıl sonra Bayrampaşa'daki bir düğün salonuyla ilgili dosyayı da aynı mahkeme, taban tabana zıt bir kararla; 'Hayır, ne alakası var? Eş dost toplanmış düğün yapmışlar. Buradan bir telif doğmaz' diyor. Aynı mahkemenin verdiği bir karar, tüm kazanımlarımızı 30 sene geriye götürebiliyor." ifadelerini kullandı.

Düğün-2

"Bu Aslında Ticariye Değil, Kendi Aralarında Eğlence Giriyor"

Telif tartışmalarının odağındaki düğün salonlarına yönelik uygulamaya, organizatörlerden itiraz geldi. Düğün organizasyonlarının kâr amacı taşımayan etkinlikler olduğunu savunan sektör temsilcileri, uygulamanın haksız olduğunu düşünüyor. Show Haber'e konuşan Düğün Planlama Sitesi kurucusu Emre Kırbıyık, "Mekan kiralanmışsa ve çift müzikleri kendi getirdikleri DJ aracılığıyla çalıyorsa bu aslında ticariye değil, kendi aralarında eğlenmeye giriyor." ifadeleriyle görüşünü dile getirdi.

"Biz Size Telif Hakkı Ödemek İstiyoruz"

Düğün organizatörü Mustafa Bozkurt ise "Bizim Etkinlik Sendikası diye bir sendikamız var. 1000'e yakın üye MESAM'a başvurup 'Biz size telif hakkı ödemek istiyoruz. Sanatın ve sanatçının yanındayız' diyerek MESAM'a destek çıktı. Ama küçük işletmeler var. Bütçelerin biraz daha aşağıda olması lazım ki herkes bu telif haklarını ödeyebilsin." şeklinde konuştu.

Metrekareye Göre Hesaplama Yapılıyor

MESAM Başkanı Recep Ergül, kuaför ve berberler için yapılan telif ücretlendirmesine dair detayları paylaştı. Günlük telif bedelinin ortalama 16 TL civarında hesaplandığını belirten Ergül, "Bir mahalle berberinden 12 koltuklu bir kuaförle aynı miktarda ücret alınması zaten söz konusu değil. Kazanç ve alan farkı göz önünde bulunduruluyor" açıklamasında bulundu.

Toplu taşıma araçlarında da müzik yayınının telif kapsamına girdiğine dikkat çeken Ergül, "O yayın kamuya açık bir ortamda çalındığında ayrı bir telif doğar. Bu kişisel dinleme değil, kamusal bir yayındır" ifadeleriyle yasal sürecin kapsamını vurguladı.