14 Mayıs gecesi saat 01:51’de Akdeniz’de meydana gelen 6,0 büyüklüğündeki deprem, Muğla, Antalya, Kuzey Kıbrıs, Yunanistan ve çevre illerde hissedilerek korkuya neden oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin yerin 20 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini duyurdu. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, CNN Türk canlı yayınında sarsıntıyı değerlendirerek, “Bu bölge Afrika ve Anadolu levhalarının çarpışma hattı. Burada 8-8,5 büyüklüğünde deprem sürpriz olmaz,” uyarısında bulundu. Pampal, bölgedeki tsunami riskine de dikkat çekti. İşte depremin detayları ve Pampal’ın çarpıcı açıklamaları!

Akdeniz’de Korkutan Sarsıntı

AFAD’ın verilerine göre, Akdeniz’de Datça’ya 155 kilometre mesafede gerçekleşen 6,0 büyüklüğündeki deprem, Muğla, Antalya, Alanya, Mersin, Adana, Konya, Fethiye, Marmaris, Kuşadası ve Kuzey Kıbrıs’ta hissedildi. Yunanistan’ın güney illeri ve hatta Mısır’dan da sarsıntıyı fark edenler olduğu belirtildi. Deprem, can veya mal kaybına yol açmasa da bölgede paniğe neden oldu.

Pampal’dan Kritik Değerlendirme

Prof. Dr. Süleyman Pampal, depremin Afrika ve Avrasya levhalarının çarpışma sınırında, Girit ve Rodos’un güneyindeki dalma-batma zonunda meydana geldiğini açıkladı. “Bu, en korkutucu fay hattı,” diyen Pampal, bölgenin tarih boyunca yıkıcı depremlere sahne olduğunu vurguladı. MÖ 1600 ve 1650’deki Santorini volkanik patlamaları, 1956’daki 7 büyüklüğündeki deprem ve MS 309’dan 1956’ya kadar 7 tane 8-8,5 büyüklüğünde depremin bu bölgede yaşandığını hatırlattı. “Levha sınırlarında bu tür depremler beklenir. 6 ile 7 kalmayabilir, daha yıkıcı depremler olabilir,” uyarısında bulundu.

Depremakdeniz

Tsunami ve Volkanik Risk Uyarısı

Pampal, depremin Türkiye kıyılarına mesafeli olması nedeniyle sarsıntının doğrudan zarar vermediğini, ancak ikincil etkilerle tsunami riski taşıdığını belirtti. “Geçmişte bu bölgede tsunami hasara yol açtı. Yakın adalar ve Türkiye kıyıları risk altında,” dedi. Ayrıca, Afrika levhasının Ege’nin altına dalmasıyla volkanik faaliyetlerin tetiklendiğini, Santorini çevresindeki deprem fırtınalarının bunun örneği olduğunu ifade etti. “Bu hat, Yunanistan’a doğru uzanır. Büyük deprem olursa şaşırmayız,” diyerek, bölgenin hareketli olduğunu vurguladı.

Bölgesel Bağlantılar ve 6 Şubat Depremleri

Pampal, Akdeniz’deki fay hattının Arap ve Afrika levhalarının sınırındaki Ölüdeniz ve Doğu Anadolu faylarıyla bağlantılı olduğunu belirtti. 6 Şubat 2023’teki 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremlerinin de bu sınırda gerçekleştiğini hatırlatarak, “Bu depremler metamelidir, daha büyük sarsıntılar beklenebilir,” dedi. Bölgedeki sismik hareketliliğin, volkanik patlama ve tsunami gibi ikincil afetleri tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Adalet Bakanı açıkladı! Hükümlüler için yeni fırsatlar geliyor
Adalet Bakanı açıkladı! Hükümlüler için yeni fırsatlar geliyor
İçeriği Görüntüle