HPV nedir? Belirtileri, bulaşma yolları ve tedavi süreci hakkında her şey!
HPV nedir? Belirtileri, bulaşma yolları ve tedavi süreci hakkında her şey!
İçeriği Görüntüle

Ramazan ayı boyunca ağız ve diş sağlığının korunması büyük önem taşımaktadır. Oruç süresince beslenme düzeninin değişmesi ve uzun saatler boyunca aç kalınması, ağız sağlığını doğrudan etkileyebilmektedir. DentHub Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri kurucu ortağı Diş Hekimi Veysel Bilge, Ramazan ayında ağız ve diş sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Doğru Beslenme ve Bakım Şart!

Ramazan ayının ilk kuralının doğru beslenme ve düzenli ağız bakımı olduğunu vurgulayan Diş Hekimi Veysel Bilge, sahur ve iftar sonrasında ağız bakımının aksatılmaması gerektiğini belirtti. Dt. Bilge, "Sahur ve iftar sonrası ağız bakımının ihmal edilmesi, diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına davetiye çıkarır. Özellikle karbonhidrat ve şekerli besinlerin tüketiminin arttığı bu dönemde dişlerin fırçalanmaması, bakterilerin hızla çoğalmasına neden olur" dedi.

Ağız Kuruluğuna Karşı Bol Su Tüketin

Ramazan ayında uzun süreli açlık ve susuzluk nedeniyle tükürük akışının azalması, ağız kuruluğuna ve bakterilerin hızla çoğalmasına neden olmaktadır. Dt. Bilge, "Ağız kuruluğu, ağız kokusunun ve diş çürüklerinin artmasına yol açar. Bu nedenle iftar ve sahur arasında yeterli miktarda su tüketmek, ağız sağlığını korumak adına çok önemlidir" diyerek, su tüketiminin artırılmasını önerdi.

Ramazan’da Ağız Kokusu Neden Artar ve nasıl engellenir?

Oruçluyken ağız kokusunun artmasının temel nedeninin uzun süreli açlık ve tükürük salgısının azalması olduğunu belirten Dt. Bilge, "Ağız kokusunun birçok sebebi vardır. Diş çürükleri, diş eti iltihapları, ağız içindeki eski köprü ve protezler kötü kokuya neden olabilir. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonu, burun tıkanıklığından dolayı ağızdan nefes alma, diyabet, karaciğer, mide ve böbrek hastalıkları da ağız kokusuna yol açabilir. Bir de şunu unutmamamız gerekir! Eğer dişetlerimizde çok küçük bile olsa herhangi bir kanama varsa o ağızda çok yüksek ihtimalle ağız kokusu başlamış demektir” dedi.

Ramazan boyunca ağız hijyenine daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Dt. Bilge, şu önerilerde bulundu:

  • Sahur ve iftar sonrası dişlerinizi en az iki dakika fırçalayın.
  • Diş ipi kullanarak diş aralarındaki yemek artıklarını temizleyin.
  • Eğer protez diş kullanıyorsanız düzenli olarak temizliğini yapmayı ihmal etmeyin.
  • Ağız gargaraları kullanarak ağız hijyeninizi destekleyin.
  • Diş hekimine giderek rutin kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
Ağız ve Diş Sağlığınız İçin Sigarayı Bırakın!

Sigaranın ağız ve diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine de değinen Dt. Bilge, "Sigara, diş eti hastalıklarına ve ağız kokusuna sebep olur. Ramazan ayı, sigarayı bırakmak için mükemmel bir fırsattır. Bu dönemi değerlendirerek sigarayı hayatınızdan çıkarabilirsiniz" şeklinde konuştu.

[ilgili_haberler][/ilgili_haberler]

Diş Muayenelerinizi Ertelemeyin

Ramazan ayında ağız ve diş sağlığı ile ilgili herhangi bir sorunun önüne geçebilmek adına diş hekimine düzenli kontrole gitmenin önemini vurgulayan Dt. Bilge, "Oruç tutmaya başlamadan önce diş muayenesinden geçmek ve gerekli tedavileri yaptırmak, Ramazan boyunca oluşabilecek sorunları önler. Diş ağrısı, diş eti kanamaları gibi şikayetler yaşayan bireylerin tedavilerini ihmal etmemeleri gerekmektedir" dedi.

Ramazan ayını sağlıklı bir ağız ve diş yapısıyla geçirmek için önerilere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Dt. Veysel Bilge, "Unutmayın ki sağlıklı bir ağız, genel sağlığın en önemli parçalarından biridir. Ramazan'da da ağız bakımınızı ihmal etmeyin" diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Duygu CANLI