Kadınlarda idrar kaçırma: Sessiz ama ciddi bir sorun!
Kadınlarda idrar kaçırma: Sessiz ama ciddi bir sorun!
İçeriği Görüntüle

Ötanazi, tıbbın ve ahlakın kesiştiği, etik boyutlarıyla da sıkça tartışılan bir konudur. Kimileri bu uygulamayı insan onuruna saygı olarak görürken, kimileri için yaşam hakkının ihlali anlamına geliyor. Peki ötanazi nedir? Türkiye'de uygulanıyor mu? İslam bu konuda ne diyor ve gönüllü ötanazi tam olarak ne anlama geliyor?

Ötanazi Nedir?

Ötanazi, ölümcül ya da tedavi edilemeyen bir hastalık nedeniyle dayanılmaz acılar çeken hastanın, kendi isteği ya da doktor kararıyla hayatına son verilmesi sürecidir. Latince kökenli “euthanasia” kelimesi, “iyi-acısız ölüm” anlamına gelir. Tıbbi bir müdahale ile yaşamın sonlandırılması; aktif, pasif ya da gönüllü gibi türlere ayrılır. Aktif ötanazide ölüm süreci hızlandırılırken, pasif ötanazide tedavi kesilerek doğal ölüm beklenir.

Ötanazi Türkiye'de Var mı?

Türkiye’de ötanazi, hem tıbbi etik hem de yasal çerçevede yasaktır. Türk Ceza Kanunu’na göre bir kişinin yaşamına son vermek ya da intihara yardım etmek suç kapsamına girer. Dolayısıyla doktorların ya da sağlık personelinin böyle bir uygulamada bulunması yasal sonuçlar doğurur. Türkiye'de yaşam hakkı, anayasal güvence altındadır ve her bireyin yaşamı kutsaldır.

Ötanazinin İslam’daki Yeri Nedir?

İslam dinine göre hayat, Allah tarafından verilen kutsal bir emanettir. Bu nedenle insanın kendi hayatına son vermesi ya da başkasının bu sürece müdahale etmesi caiz kabul edilmez. Kur’an-ı Kerim’de " Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda haksızlıkla yemeyin; ancak karşılıklı rızânıza dayanan ticaret böyle değildir ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir." (Nisa, 4/29) ayetiyle bu konuya açıkça vurgu yapılır. İslam’a göre acı çekmek bir imtihan, sabretmek ise sevap vesilesidir. Dolayısıyla İslam hukuku, ötanaziyi meşru görmez.

Gönüllü Ötanazi Nedir?

Gönüllü ötanazi, bireyin açık ve bilinçli talebi doğrultusunda, hayatının sonlandırılmasını istemesiyle gerçekleşen ötanazi türüdür. Bu süreçte hasta, çoğu zaman kronik bir hastalıkla mücadele etmekte ve artık yaşamak istemediğini ifade etmektedir. Ancak her ülkenin hukuk sisteminde gönüllü ötanaziye verilen yanıt farklıdır. Hollanda, Belçika, Kanada gibi bazı ülkelerde yasal iken, ülkemiz dahil çoğu ülkede hâlâ suç kabul edilmektedir.