Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, tam bağımlı vatandaşlara ve ailelerine destek olmak amacıyla bu ay 5,4 milyar lira tutarındaki Evde Bakım Yardımı’nın hesaplara yatırılmaya başlandığını duyurdu.
Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı’nın 2006 yılında engelli bireylerin aileleriyle birlikte yaşamalarını desteklemek hedefiyle başlatıldığını belirtti. “Bu yardımla, engelli vatandaşlarımızın aile ortamından ayrılmadan, sevdikleriyle bir arada kalmasını sağlıyor, aile birliğini güçlendiriyoruz,” diyen Göktaş, programın bakanlığın en önemli bakım hizmetlerinden biri olduğunu vurguladı.
Evde Bakım Yardımı Ödemesi Ne Kadar?
Halen 541 bin kişinin faydalandığı Evde Bakım Yardımı kapsamında, her bir vatandaş için aylık 10 bin 125 lira ödeme yapılıyor. Bakanlık, bu destekle engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmayı ve ailelere ekonomik rahatlama sağlamayı hedefliyor.
Evde Bakım Maaşı Nedir ve Kimlere Ödenir?
Türkiye’de ağır engelli veya bakıma muhtaç yüz binlerce vatandaş var. Hükümet ise bu duruma sessiz kalmayarak bu bireylerin yaşam kalitesini artırmak amacıyla sağlanan Evde Bakım Yardımı, 2025 yılında da devam ediyor. Hastalık, kaza sonucu ağır engelli hale gelen ya da doğuştan bakıma ihtiyaç duyan bireyler ile geliri olmayan ve bakacak kimsesi bulunmayan yaşlılara yönelik bu destek, bakımı üstlenen kişilere ödeniyor.
Evde Bakım Yardımı, bakıma muhtaç ağır engelli veya yaşlı bireylerin aile ortamında desteklenmesi için geliştirilen bir sosyal yardım programıdır. Ödeme, bu bireylerin bakımını üstlenen kişilere yapılıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen program, engelli ve yaşlı bireylerin yaşam koşullarını iyileştirirken, aile birliğini güçlendirmeyi hedefliyor.
2025 Evde Bakım Maaşı Şartları
Evde Bakım maaşı almak için şartların ne olduğu birçok vatandaşın kafasını kurcalıyor. Yalnızca engelli ve bakıma muhtaç yaşlı bireylerin başvurabildiği Evde Bakım Yardımı’ndan faydalanabilmek için belirli kriterlerin karşılanması gerekiyor. 2025 yılı için başvuru şartları şöyle:
-
Sağlık Raporu: Bakıma muhtaç kişinin, Sağlık Kurulu Raporu ile %90 ve üzeri ağır engelli olduğunun belgelenmesi.
-
Gelir Şartı: Hanedeki tüm bireylerin toplam gelirinin, kişi başına düşen miktarı asgari ücretin 2/3’ünden az olmalı.
-
Sosyal Güvence: Bakıma muhtaç kişinin ve bakımını üstlenen aile üyesinin sosyal güvencesi (SGK, emekli maaşı vb.) bulunmamalı.
-
Bakıcı Kriteri: Bakımı üstlenecek bir aile üyesinin olması ve bu kişinin sosyal güvencesiz olması.
Evde Bakım Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı il/ilçe müdürlükleri veya sosyal hizmet merkezleri üzerinden gerçekleştiriliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın internet sitesinde de gerekli bilgileri bulabilirsiniz. Başvuru için gerekli belgeler ise şu şekilde:
-
T.C. kimlik belgesi
-
%90 ve üzeri engellilik oranını gösteren Sağlık Kurulu Raporu
-
Bakımı üstlenen kişinin gelir beyanı
-
Engelli bireyin vasisi varsa vasi belgesi
-
Nüfus cüzdanı fotokopisi
-
Aile nüfus kayıt örneği
-
İkametgâh belgesi
Başvuru süreci, belgelerin eksiksiz teslim edilmesiyle hızlanıyor. Bakanlık, başvuruları inceleyerek uygun görülenlere ödemeleri aylık olarak yapmaya başlıyor.