NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik'in ceza almasının ardından ülkede başlayan gerilimden duyduğu endişeyi dile getirdi. Rutte, "Artık 1992 yılında değiliz ve o zamanki gibi bir güvenlik boşluğu oluşmasına izin vermeyeceğiz." dedi.

Başkent Saraybosna'da Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle bir araya gelen Rutte, yaptığı ortak basın toplantısında NATO'nun Bosna Hersek'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tam olarak desteklediğini vurguladı. Rutte, "Dayton Barış Anlaşması bu ülkede barışın temel taşıdır ve buna saygı gösterilmelidir." ifadelerini kullandı.

"1992'deki Gibi Bir Güvenlik Boşluğuna İzin Verilmeyecek"

Rutte, Bosna Hersek'teki gerginliğe ilişkin endişelerini paylaşarak, "Güvenlik durumuyla ilgili endişeleri duyuyorum ancak açık konuşmak gerekirse, artık 1992 yılında değiliz ve o zamanki gibi bir güvenlik boşluğu oluşmasına izin vermeyeceğiz. Uluslararası toplum burada ve sizin aracılığınızla NATO da dahil olmak üzere güçlü desteğimizi sürdürmeye kararlı." şeklinde konuştu.

NATO'nun Bosna Hersek'in silahlı kuvvetlerine ve savunma reformlarına verdiği desteğin devam edeceğini belirten Rutte, bu alandaki yatırımların artırılmasının önemine dikkat çekti.

"Siyasi Liderler Üzerlerine Düşeni Yapmalı"

Rutte, Dayton Barış Anlaşması'nın beraberinde getirdiği ulusal kurumları zayıflatacak herhangi bir eylemin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Ülkenin istikrar ve güvenliğine doğrudan tehdit oluşturan eylemlerden kaçınılması gerekiyor." dedi. Bosna Hersek'in siyasi liderlerine seslenen Rutte, "Burada sorumluluk almak Bosna Hersek'in siyasi liderlerine, yani siz üçünüze düşmektedir. Sizden başka yetkili yok. Bunu yapmak zorundasınız." ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nden Açıklamalar

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ve Sırp üyesi Zeljka Cvijanovic, ülkedeki krizin Yüksek Temsilci Christian Schmidt'in tutumundan kaynaklandığını savundu. Cvijanovic, "NATO ile ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz. Mevcut kriz sonucunda hepimizin başı ağrıdı, buna gerek yoktu." dedi.

Konseyin Boşnak üyesi Denis Becirovic ise Rutte'nin ziyaretinin Bosna Hersek halkı için cesaret verici olduğunu belirterek, "NATO, Bosna Hersek'teki güvenlik boşluğuna destek vermeyecek. Bence bugünün en önemli mesajı buydu." şeklinde konuştu. Becirovic, bölgenin istikrarsızlaşmasından sadece Moskova'nın kazançlı çıkacağını savundu.

Yunan Parlamenter Latinopoulou’dan Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’ye ağır suçlamalar
Yunan Parlamenter Latinopoulou’dan Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’ye ağır suçlamalar
İçeriği Görüntüle

Konseyin Hırvat üyesi Zeljko Komsic de Bosna Hersek'te savunma alanına daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi.

[ilgili_haberler][/ilgili_haberler]

Dodik'in Anayasaya Aykırı Kararları

Bosna Hersek Mahkemesi, ayrılıkçı söylemleriyle gündeme gelen RS Başkanı Milorad Dodik hakkında "Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) kararlarına saygı duymadığı" gerekçesiyle 1 yıl hapis ve 6 yıl siyasi yasak cezası vermişti. Mahkeme kararının ardından RS Ulusal Meclisi, devlet kurumlarının RS entitesindeki faaliyetlerini yasaklayan kararlar aldı.

Dodik'in anayasaya aykırı kararları, ülke içinde ve uluslararası toplumda büyük tepkiyle karşılandı. Bosna Hersek, 1992-1995 yılları arasında yaşadığı savaştan bu yana en kritik dönemlerinden birini yaşıyor. NATO ve uluslararası toplum, ülkedeki barış ve istikrarın korunması için çabalarını sürdürüyor.

Muhabir: Duygu CANLI