Emeklilik sürecinde yapılan küçük hatalar, büyük kayıplara yol açabilir. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emekliliğe hazırlanan vatandaşları uyardı. İşte emeklilik sürecinde dikkat edilmesi gereken kritik detaylar...

Emeklilik Başvurusunda Hatalı İşlem Tüm Hakları Yakabilir

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik sürecinin titizlikle yönetilmesi gerektiğini belirtti. Emekli maaşı almak isteyenler ya da erken emeklilik hayali kuranlar için kurallara uymanın şart olduğunu ifade eden Erdursun, hatalı yapılan başvuruların, yıllarca verilen emeklerin boşa gitmesine neden olabileceğini vurguladı.

Emeklilik Tarihinizi ve Statünüzü Doğru Belirleyin

Emekli olunacak tarih ve hangi sigortalılık statüsünden emekli olunacağı, ilk sigorta başlangıç tarihine ve son 2520 günlük prim ödemesine bağlıdır. Emeklilik başvurusu öncesinde, prim günlerinin ve statünün doğru şekilde incelenmesi gerektiğini belirten Erdursun, yanlış statüden yapılan başvuruların hak kaybına yol açabileceğini söyledi.

Emeklilikte İlk İşe Giriş Tarihi Hayati Öneme Sahip

Özgür Erdursun, emeklilik şartlarının ilk işe başlama tarihine göre belirlendiğini hatırlatarak, son 2520 günün ise hangi statüden emekli olunacağını tayin ettiğini belirtti. Türkiye'de 2006 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tek çatı altında birleştiğini anımsatan Erdursun, emeklilik statülerinin 4/a (eski SSK), 4/b (eski Bağ-Kur) ve 4/c (eski Emekli Sandığı) olarak ayrıldığını açıkladı.

Erken Emeklilik Şartları

EYT Şartları ve Son 2520 Gün Kuralı

8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olan kişilerin EYT kapsamına girdiğini ancak herkesin bu haktan yararlanamayacağını belirten Erdursun, şu bilgileri verdi:

"SSK’da 5000-5975, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda ise kadınlar için 7200, erkekler için 9000 prim günü dolduranlar EYT’den yararlanarak emekli olabilir. Ancak prim gün sayısı az olanlar, örneğin SSK’dan 3600 günle, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan 5400 günle emekli olacak kişiler için EYT’nin bir önemi bulunmamaktadır." Erdursun, son 2520 güne dikkat etmeyenlerin büyük mağduriyet yaşayabileceğini vurguladı.

Yurt Dışı Borçlanması Yapanlar Bu Hatayı Yapmayın

Yurtdışı borçlanması ile eksik günlerini tamamlayan EYT’lilerin, emeklilik başvurusu esnasında yurtdışında çalışmıyor olmaları gerektiğini belirten Erdursun, sosyal yardım ya da işsizlik maaşı alanların da dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Emekli olduktan sonra yurtdışında çalışmaya devam eden veya işsizlik maaşı almaya devam eden kişilerin bu durumu SGK’ya bildirmemeleri halinde, aldıkları emekli maaşlarının yasal faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalacaklarını söyledi.

Yurt Dışında Bulunanların Prim Günleri Silinebilir

1 Ekim 2008 sonrasında, yurt dışında bulunmasına rağmen isteğe bağlı sigorta primi ödeyen kişilerin emeklilikte bu günlerinin silinebileceğini söyleyen Erdursun, bu kişilere ödenen primlerin sadece son 10 yıl içinde kalan kısmının iade edileceğini, bunun da emeklilik hakkını ortadan kaldırabileceğini belirtti.

Bakan Işıkhan'dan asgari ücret ara zam açıklaması: Milyonları umutlandıracak açıklama!
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret ara zam açıklaması: Milyonları umutlandıracak açıklama!
İçeriği Görüntüle

Ortaklı Şirketlerde Çalışanlara Emeklilik Uyarısı

Şirket ortaklarının sigortalılığı konusunda da uyarılarda bulunan Erdursun, şunları söyledi:

"Ortağı olduğu şirkette sigortalı olanlar, anonim şirketin yönetim kurulu üyesi değillerse sorun yaşamazlar. Ancak yönetim kurulu üyesi olup sigortalı olanlar ya da limited şirketlerde hem ortak hem sigortalı olanlar emeklilik döneminde kötü bir sürprizle karşılaşabilirler."

Hizmet Dökümünüzü Kontrol Etmeden Başvurmayın

Erdursun, emeklilik sürecinde hizmet dökümünün mutlaka kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Özellikle gün çakışması olan kişilerin emeklilik sürecinde kötü sürprizlerle karşılaşabileceğini söyleyen uzman isim, her adımın dikkatli atılması gerektiğini vurguladı.