Eğitim Hayatı
1908 yılında Selanik’e bağlı Doyran’da doğmuştur. Ailesi Balkan Savaşları nedeniyle Türkiye’ye göç ederek Adapazarı’na, ardından Ankara’ya yerleşmiştir. İlköğrenimini Eskişehir ve Bursa’da tamamlamış, daha sonra öğretmenlik eğitimi almıştır. 1925’te Bursa Kız Öğretmen Okulu’ndan mezun olduktan sonra İzmir’deki Redd-i İlhak İlkokulu’na öğretmen olarak atanmıştı. İzmir’de öğretmenlik yaparken 1925 yılında Atatürk ile tanışmıştır. Atatürk’ün desteğiyle eğitimine devam etmek için 1927’de İsviçre’ye gönderilmiştir. 1925-1927 yılları arasında Rochment Yatılı Okulu’nda öğrenimini tamamlamıştır.
Hayatı ve Kariyeri
İnan, 1927 yılında yurda döndüğünde ortaöğrenim tarih öğretmenliği sınavına girerek öğretmenlik ehliyeti aldı ve Ankara Musiki Muallim Mektebi'ne tarih ve yurt bilgisi öğretmeni olarak atanmıştır. 1932'den sonra öğretmenliğe Ankara Kız Lisesinde devam etmiştir. 1930 yılında Afet İnan, Halk Fırkasına ilk kadın aza olarak kabul edilmişti. İnan, Türk Ocağı’nda kadınların intihap haklarına dair bir konferans vermiştir.
Türk Ocakları, Atatürk'ün emriyle 10 Nisan 1931’de kapatıldıktan sonra yerine Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kurulmuştur. İnan, Cemiyet’in bir üyesi olarak yoğun bir çalışma faaliyeti içerisine girmiştir. 2-11 Temmuz 1932 tarihlerinde Birinci Türk Tarih Kongresinde tebliğ sunmuştur. 1935 yılında Türk Tarih Kurumu’nun (TTK) ilk başkanı Yusuf Akçura olurken, Afet İnan da asbaşkanlığa seçilmiş ve Türk tarihinin araştırılması konusunda önemli görevler üstlenmiştir. Türk Tarih Tezi’nin oluşturulmasında ve savunulmasında önemli rol oynamıştır. Anadolu’daki antropolojik araştırmalarda yer aldı ve Türklerin kökenine dair bilimsel çalışmalar yürütmüştür. İnan, 1935 yılında Ankara Üniversitesi’nin ilk fakültesi olan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF) öğretim görevliliği teklif edildiğinde, bunu ancak yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladıktan sonra kabul edebileceğini belirtmiştir. Atatürk’ün desteğiyle 1936’da Cenevre Üniversitesi’ne giderek doktora eğitimine başlamıştır. 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatı kendisinde derin bir üzüntü bırakmıştır.
İnan, Paris’e giderek Sorbon Üniversitesindeki çalışmalarını sürdürmüştür. Bu sırada İnan’a 13 Temmuz 1939 tarihinde Türk Tarih Kurumu Asbaşkanı İhsan Sungu, Türkiye’yi temsilen Cenevre’deki Maarif Kongresine Türkiye delegesi olarak tayin edilmiştir. İnan, 21 Temmuz 1939 yılında “Türk Halkının ve Türk Tarihinin Antropolojik Karakteri Üzerine” adlı çalışması ile doktorasını tamamlayarak sosyoloji doktoru unvanını almıştır. İnan, 1955’ten itibaren UNESCO, Türkiye Millî Komisyonu’nda Türk Tarih Kurumunu temsil etmiştir. 1971’de Atatürk ilkelerini bilimsel bir temelde incelemek üzere Başbakanlığa bağlı bir Atatürk Akademisi kurulması istenmiş ve İnan, 1971-1973 yılları arasında bu kurumda görev almıştır. 1973 yılında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde “Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kürsüsü “nün kurulmasına öncülük etmiştir. 1960-1977 yılları arasında Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürlüğünü yapan İnan, 1977’de kendi isteğiyle emekliliğe ayrılmıştır. 1985 yılında Ankara’da hayatını kaybetti ve Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedilmiştir.
Eserleri
İnan’ın 87’den fazla eseri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Türk Tarihinin Ana Hatları, Medeni Bilgiler ve M. Kemal Atatürk'ün El Yazıları, Türkiye Halkının Antropolojik Karakterleri ve Türkiye Tarihi, Eski Mısır Tarih ve Medeniyeti, Atatürk’ten Hatıralar, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi, Atatürk Hakkında Hâtıralar ve Belgeler, Atatürk’ün Askerliğe Dair Eserleri, Türk Amirali Pirî Reis’in Hayatı ve Eserleri, Piri Reis’in Amerika Haritası.