Ağaç köklerine kireç sürülmesi eskilerin de kullandığı koruma yöntemlerinden biri. Uzmanlar bunun sadece estetik olmadığını ayrıca ağacın sağlığını korumada da önemi bir işlem olduğunu söylüyor.
Çoğu kişi ağaç köklerine neden kireç sürüldüğünü merak ediyor. Bu işlem aslında meyve ağaçlarını korumak için yapılıyor. Kireç sürme işlemi sıcak aylarda değil aslında kışın ve erken ilkbahar döneminde kök bölgesinde ve gövdesine sürülüyor. Bu uygulamanın temel amacı, hem toprak sağlığını hem de haşerelere karşı önlem almak için yapılıyor.
Toprağın PH Seviyesini Dengeliyor
Ziraat mühendisleri ise kirecin, toprağın pH seviyesini dengelemek ve bazı zararlı böceklerin yayılmasını engellediğini belirtiyor. Ayrıca mantar oluşumunu da engelliyor. Bu da ağaçların sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlıyor.
Işığın Zararları Işınlarını Engelliyor
Tüm bunların yanı sıra kireç fiziksel bir koruyucu görevi de görüyor. Don olayları ya da ilkbaharda güneş ışınlarının ağaç gövdesine doğrudan temas etmesi ağaçlarda çatlamalar yaşanasına sebebiyet verebiliyor. Bundan dolayı beyaz renkli kireç, ışığı yansıtıp gövde sıcaklığının aniden artmasını da engelliyor.