Karın Ağrısıyla Gitti, Böbrek Kanseri Teşhisi Kondu

Dubai’de yaşayan 61 yaşındaki Çiğdem Eken, karın ağrısı şikâyetiyle gittiği acil serviste böbreğinde hem taş hem de 4,5 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Yapılan tetkiklerle böbrek kanseri tanısı konulan Eken, tedavisini Türkiye’de sürdürmek istediğini belirterek, “Ameliyatın orada olmasını istemedim.” dedi.

Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli hastanelere başvuran Eken, görüştüğü doktorların böbreğin alınma ihtimalini yüksek görmesi nedeniyle psikolojik olarak yıprandığını ifade etti. Eken, “Böbreğimin alınmasını hiç istemiyordum. Hem fiziksel şartlar hem de yeterli bilgilendirme yapılmaması nedeniyle çok zorlandım. Son olarak, adını duyduğum Serdar Bey’e başvurmaya karar verdim” sözleriyle süreci anlattı.

“Tümör Çıkarıldı, Böbrek Korundu”

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Yalçın tarafından gerçekleştirilen kapalı ameliyat (laparoskopik parsiyel nefrektomi) sayesinde Eken’in böbreği korundu. İkinci günde taburcu edilen Eken’in ameliyat süreci hakkında bilgi veren Doç. Dr. Yalçın, hastanın daha önce geçirdiği bağırsak ameliyatı nedeniyle ciddi yapışıklıkların bulunduğunu vurguladı.

“Zor bir vakaydı ancak sadece 4-5 milimetrelik cilt kesileriyle kamerayla girip yalnızca tümörü çıkardık.” diyen Yalçın, böbreğin damarı geçici olarak 15 dakika kapatılarak uygulanan “böbrek iskemisi” yöntemi sayesinde organın aktif olarak çalışır durumda kaldığını belirtti.

Dubaide Gittigi Hastanede Kanser Teshisi Konuldu Cozumu Turkiyede Buldu Ikinci Gunde Taburcu Oldu 17470401247831 4

Erken Tanı, Organ Koruyucu Yaklaşımı Mümkün Kıldı

Ameliyat sırasında “Frozen” patoloji yöntemiyle sağlam böbrek dokusunun da değerlendirildiğini aktaran Doç. Dr. Serdar Yalçın, böbrek kanserinin erken tanısının ve kişiye özel cerrahi yaklaşımın önemine dikkat çekti.

“Özellikle küçük tümörlerde böbreğin korunarak sadece kitlenin çıkarılması altın standarttır. Parsiyel nefrektomi laparoskopik ya da robotik yöntemlerle yapılabilir. Daha büyük veya merkezi yerleşimli tümörlerde ise, cerrahinin şekli tümörün konumuna göre belirlenir” dedi.

“Organ Koruyarak Hayat Kalitesini Yükseltiyoruz”

Doç. Dr. Yalçın, böbreklerin yalnızca idrar üretmekle kalmadığını, aynı zamanda vücuttaki sıvı, elektrolit ve mineral dengesini koruduğunu; tansiyonun düzenlenmesinde de rol oynadığını hatırlattı.

'1 milyar insan iklim göçmeni olabilir'
'1 milyar insan iklim göçmeni olabilir'
İçeriği Görüntüle

Böbrek kanserinin hücrelerin kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıktığını belirten Yalçın, “Erken tanı ile yapılan parsiyel nefrektomi, hem yaşam süresini hem de yaşam kalitesini artıran bir yaklaşımdır. Hastanın böbreğini kaybetmeden sağlığına kavuşması, organ koruyucu cerrahilerin önemini bir kez daha gösteriyor.” diye konuştu.