Irak, Libya ve Filistin’den Hindistan-Pakistan ateşkesine destek
Irak, Libya ve Filistin’den Hindistan-Pakistan ateşkesine destek
İçeriği Görüntüle

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gece yarısı Kremlin’de gazetecileri toplayarak Ukrayna savaşına dair çarpıcı bir açıklama yaptı. “Üçüncü kez ateşkes ilan ediyoruz. Bu savaşı bitirmek istiyorum,” diyen Putin, 15 Mayıs’ta İstanbul’da Ukrayna ile ön koşulsuz doğrudan görüşmelerin başlatılmasını önerdi. Türkiye’nin diplomatik çabalarına teşekkür eden Putin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yarın görüşmeyi planlıyorum,” dedi. Öte yandan, Ukrayna ve Avrupa liderleri, 12 Mayıs’tan itibaren 30 günlük koşulsuz bir ateşkes çağrısında bulundu. İşte Putin’in tarihi açıklamasının detayları ve Ukrayna’dan gelen yanıt!

Putin’den Üçüncü Ateşkes Çağrısı

Kremlin’in “önemli bir açıklama” duyurusuyla gece yarısı toplanan basın mensupları, Putin’in Ukrayna ile savaşta üçüncü kez ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Putin, “Moskova, bu savaşı bitirmek için kararlı. Ukrayna ordusunun da çekilmesiyle ateşkes sağlanabilir,” diyerek Kiev yönetimine sorumluluk çağrısı yaptı. Rusya’nın daha önce önerdiği ateşkeslerin Ukrayna tarafından reddedildiğini iddia eden Putin, bu kez ön koşulsuz müzakerelerle kalıcı barışa ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı.

A A 20250510 37911314 37911312 R U S Y A D E V L E T B A S K A N I V L A D I M I R P U T I N

İstanbul’da Görüşme Önerisi ve Türkiye’ye Teşekkür

Putin, ateşkes görüşmeleri için Türkiye’yi işaret etti ve 15 Mayıs’ta İstanbul’da Ukrayna ile doğrudan müzakerelere başlamayı önerdi. Türkiye’nin barış sürecindeki katkılarını öven Putin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yarın görüşmeyi planlıyorum. Türkiye’nin diplomatik çabaları için minnettarız,” dedi. İstanbul’un, 2022’deki başarısız müzakerelerden sonra yeniden barış görüşmelerine ev sahipliği yapması, Türkiye’nin arabuluculuk rolünü güçlendirebilir.

Avrupa Liderlerinden Cesaret Övgüsü

Putin, açıklamasında Avrupa’ya da değindi. 9 Mayıs Zafer Günü kutlamalarına katılan Avrupalı liderlerin “tehdit ve şantajlara rağmen” cesur bir duruş sergilediğini belirten Putin, “Moskova, bu kararlılığı takdir ediyor. Avrupa ile yapıcı ilişkilerin bir gün yeniden kurulacağına inanıyoruz,” dedi. Bu sözler, Rusya’nın Avrupa ile diplomatik köprüleri yeniden inşa etme arzusunu yansıtıyor.

Ukrayna ve Avrupa’dan 30 Günlük Ateşkes Çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin Fransa, Almanya, Polonya ve İngiltere liderleriyle Kiev’de bir araya geldiğini duyurdu. Liderler, ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi yaparak barış koşullarını ele aldı. Sybiha, “Ukrayna ve müttefikleri, 12 Mayıs’tan itibaren karada, havada ve denizde en az 30 gün süreyle tam ve koşulsuz ateşkese hazır,” dedi. Avrupa liderleri, Putin’in bu çağrıyı reddetmesi halinde Rusya’ya daha sert yaptırımlar uygulanacağı uyarısında bulundu.

Putin’in Ateşkes Şartları ve Tartışmalar

Putin, ateşkes için Ukrayna’nın da askeri faaliyetlerini durdurması gerektiğini belirtse de “ön koşulsuz müzakere” önerisi dikkat çekti. Ancak Ukrayna, Putin’in önceki ateşkes önerilerini “manipülatif” bulduğunu ifade etmişti. Zelenski, daha önce yaptığı açıklamalarda, kısa süreli ateşkeslerin kalıcı barışa katkı sağlamayacağını, en az 30 günlük bir ateşkes gerektiğini savunmuştu. Avrupa liderleri de Putin’in niyetine şüpheyle yaklaşarak, Rusya’nın geçmişte ateşkesleri ihlal ettiğini hatırlattı.

Barış Sürecinde Kritik Hafta

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kalıcı barış” vurgusu ve Avrupa liderlerinin yaptırım tehditleri, bu haftayı barış müzakereleri için kritik hale getiriyor. Putin’in İstanbul önerisi, Ukrayna’nın 30 günlük ateşkes talebiyle nasıl uzlaşacağı merak konusu. Kremlin’in “savaşın kök nedenlerini ortadan kaldırma” hedefi, Rusya’nın Kırım ve Donbas gibi bölgelerdeki taleplerini masaya getirebileceğini gösteriyor. Öte yandan, Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmeyeceği ve egemen topraklarından taviz vermeyeceği yönündeki duruşu, müzakereleri zorlaştırabilir.