Sağlık

Hemogram nedir? Hemogram yüksek çıkarsa ne olur?

Hastanelerde tetkiklere maruz kalan kişiler hemogram kavramı hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Hemogram değeri nedir? Öğrenin.

Hemogram, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit), beyaz kan hücrelerinin (lökosit) ve trombositlerin sayısı yanısıra özelliklerini belirlemek için uygulanan tam kan sayımı testidir. Kan örneği üzerinde yapılan bir test olan hemogram, vücutta herhangi bir hastalık veya enfeksiyonun varlığını anlamak için yapılır.

Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?

Hemogram, kanda bulunan kırmızı kan hücresi, nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit, monosit ve trombosit gibi hücrelerin sayılarak, çeşitli hastalıkların tespitinde kullanılan kan testidir. Hemogram testi ile anlaşılabilen sorunların başında başında enfeksiyon, anemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kan kanseri gibi hastalıklar gelmektedir. Tam kan Sayımı, CBC, hemogram, diferansiyel ile CBC, TKS isimleriyle de bilinir.

Hemogram Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Kullanılır?

Kişiden kan örneği alınmasıyla yapılan tam kan sayımı (hemogram) testi ile anemi, otoimmün bozukluklar, kemik iliği bozuklukları, dehidrasyon, enfeksiyonlar, iltihaplanma, lösemi, lenfoma, miyeloproliferatif neoplazmlar, miyelodisplastik sendrom, orak hücre hastalığı, talasemi, B12 vitamin, folat ve demir eksikliği gibi vitamin eksiklikleri tespit edilebilir.

Tam kan sayımı testinde şu hastalıklar tespit edilir:

  • Beyaz kan hücresi sayısında artış mevcut ise, bir enfeksiyonunun varlığını doğrulamaya yardımcı olacaktır.
  • Kırmızı Kan Hücresi sayısında azalmanın (anemi) anlamı üretim azalması, kaybın artışı ya da eritrosit yıkımının artışı gibi nedenlere bağlı olabilir.
  • Düşük ya da son derece yüksek olan trombosit sayısı, aşırı kanama ya da pıhtılaşmanın nedenini doğrulayabilir ve lösemi gibi kemik iliği hastalıkları ile ilgili olabilir.
  • Kanser, gibi bazı hastalıklar hücrelerin kemik iliğinde üretimini etkileyebilir; bir hücre tipinin diğerleri aleyhine üretiminin artışı ya da tüm hücre üretiminin azalmasına yol açabilir.
  • Bazı ilaçlar lökosit sayısını azaltabilirken, bazı vitamin ve mineral eksiklikleri anemiye neden olabilir. Tam kan sayımı, bu durumların ve ilaç tedavilerinin izlenmesi için doktorunuz tarafından düzenli olarak istenebilir.

*Hemogram testi örnekleri