Fransız milletvekilleri ülkenin en kutuplaştırıcı tartışmalarından olan ve ötenazinin bir türü olarak bilinen yardımlı intihar konusunu yeniden gündeme getirdi.
Milletvekilleri Pazartesi günü yaşam kalitesinin iyileştirilmesi olan palyatif bakımın güçlendirilmesi ve tedavisi mümkün olmayan, ilerlemiş ya da ölümcül hastalıkları olan 18 yaş üstü yetişkinler için destekli ölümü yasallaştırmaya odaklanan iki yasa tasarısını incelemeye başladı.
İki yasa tasarısı için nihai oylamanın 27 Mayıs'ta yapılması planlanıyor.
Yasanın onaylanması halinde hastalar, ölümcül bir maddeyi kendileri ya da tıbbi yardımla alabilecek ya da uygulayabilecekler.
Katı koşullar altında ölümcül maddelere erişime izin verecek olan önerilen mevzuat, siyasi çizgiler arasında şiddetli tartışmalara yol açtı.
Ancak yasaya göre yalnızca yaşamlarına son vermek istediklerini özgürce ve açıkça ifade edebilen hastalar bu hakka sahip olabilecek.
Bu da Alzheimer hastalarının ya da geri dönüşü olmayan koma halindeki hastaların bu eylem için uygun kabul edilemeyeceği anlamına geliyor.
Mevzuat, hastanın talebinin özgürce ve bilgilendirilmiş bir şekilde yapılması şartına ek olarak, hastanın tedavi ile hafifletilemeyecek fiziksel veya psikolojik acı çekiyor olması gerektiğini belirtiyor.
Derin siyasi bölünmeler
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un destekçileri ve solun büyük bir kısmı tarafından desteklenen tasarı, kaynakların palyatif bakımın iyileştirilmesi için kullanılması gerektiğini savunan muhafazakâr milletvekilleri ve aşırı sağın güçlü muhalefetiyle karşı karşıya.
Ölme hakkını ısrarla savunan merkezci milletvekili Olivier Falorni Pazartesi gecesi parlamentoda, "Yaşamdan daha güzel bir şey yoktur ama bazen ölümden daha kötü bir şey vardır. Evet, hayat amansız bir ıstıraptan başka bir şey olmadığında ölümden bile daha kötü bir hale gelir," dedi.
Muhafazakar bir milletvekili ve anestezi uzmanı olan Philippe Juvin, destekli ölüm eyleminin yasallaştırılmasının potansiyel tehlikeleri konusunda derin endişelerini dile getirdi.
Juvin,"Hem kapsam, hem hızlılık, hem kontrolün zayıflığı, hem de bunun en savunmasız kişiler üzerinde yaratacağı baskı bakımından hiçbir ülke bu kadar ileri gitmemiştir. Bakıcıların ve hastaların ihtiyacı olan şey, bakım, rahatlama ve destek için zamandır," dedi.
Palyatif bakım krizi
Tartışma Ulusal Meclis'in içinde devam ederken yüzlerce protestocu birkaç sokak ötede toplandı.
Mavi önlükler giyen ve bir "açık hava hastanesini" temsilen yere yatan protestocular, yaşam yanlısı Alliance Vita derneği öncülüğünde, ötanazinin yasallaştırılması yerine palyatif bakıma daha fazla yatırım yapılmasını talep etti.