İtalya ve Bulgaristan'da doktorların çoğunluğu 55 yaşın üzerinde
Romanya'da 55 yaş ve üzeri doktorların oranı yüzde 21 iken Bulgaristan ve İtalya'da yüzde 54. İngiltere (2021 verileri) ve mevcut verileri olan seçilmiş AB adayı ve EFTA ülkeleri dahil edildiğinde, İngiltere yüzde 14 ile en düşük orana sahipken, onu yüzde 15 ile Türkiye takip etmektedir.

Tablonun en tepesindeki İtalya ile en altındaki İngiltere arasında bu denli büyük bir fark olmasının iki nedeni var.
Avrupa Maaşlı Doktorlar Federasyonu (FEMS) Başkanı Dr. Alessandra Spedicato, "İngiltere ve İtalya gibi ülkeler arasındaki büyük fark, İtalya'da ekonomik yatırım ve öngörü eksikliği nedeniyle uzun yıllardır azaltılan lisansüstü eğitim sözleşmelerinin sayısına ilişkin politikalara ve bu ülkelerin yurt dışında eğitim görmüş doktorlar için sahip olduğu farklı cazibe düzeyine bağlanabilir," dedi.

Almanya ve Fransa'da yaşlı doktorların oranı yüksek
Almanya ve Fransa'da 55 yaş ve üzeri doktorların oranı sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 43 ile yarıya yakındı.
Bu oranın yüzde 40 veya daha fazla olduğu diğer ülkeler arasında Letonya, Estonya, Macaristan, Belçika, Çekya, Litvanya, Lüksemburg, Polonya ve Güney Kıbrıs bulunmaktadır.

Tüm İskandinav ülkeleri AB ortalamasının altında bir oran bildirirken, doktorların yalnızca yüzde 24'ünün 55 yaş ve üzerinde olduğu Norveç ve Finlandiya gibi bazı ülkelerde bu oran oldukça düşüktür.

65 yaş üstü doktorlar birçok ülkede her 5 doktordan 1'ini oluşturuyor
Tıbbi iş gücünün yaşlanması özellikle 65 yaş ve üzerindekilerin neredeyse her beş doktordan birini oluşturduğu bazı Avrupa ülkelerinde endişe verici.
11 AB ülkesinde 65 yaş ve üzeri doktorların oranı yüzde 18'in üzerinde olup, bu oran çoğu ülkede yüzde 20'yi aşmaktadır. AB İstatistik Ofisi Eurostat'a göre bu oran İtalya'da yüzde 27'dir.

AB'de 35 yaşın altındaki genç doktorların oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 46 ile Malta olurken, onu yüzde 34 ile Romanya takip etmektedir.

Yüzde 41'lik oranla aday ülke Türkiye dışında hiçbir AB ülkesi bu kategoride yüzde 30'u aşmamaktadır.

Bu oran İtalya'da yüzde 11, Fransa'da yüzde 16 ve Almanya'da yüzde 20'dir.