Türk dizi tarihine birçok yapım damga vurdu. Unutulmaz dizilerin replikleri, sosyal hayatımızda yer etti. İnsanlar, dizi karakterlerinden etkilendi, kimileri bu karakterleri yaşantısına rol model olarak uyarladı. Sevilen dizilerin başrol kahramanlarının taşıdığı isimler, çocuklara verildi. 90'lı yılların sonunda başlayan milenyuma damgasını vuran dizilerin başında Yılan Hikayesi geldi.
Yılan Hikayesi'nin Künyesi
Yılan Hikayesi, Yağmur Ajans imzalı bir diziydi. Yapımcısı Osman Yağmurdereli olan dizinin senaryosunu unutulmaz işlere imza atan Tayfun Güneyer üstleniyordu. Dizinin yönetmen koltuğunda ise Nihat Durak oturuyordu. Dizinin unutulmaz müziklerini ise Ali Otyam yapmıştı. İlk bölümü 7 ekim 1999 tarihinde yayınlanan dizi, Kanal D'de ekranlara geldi. 2002 yılında ise yayın hayatını sonlandırdı.
Dizinin başrollerini Memet Ali Alabora ve Meltem Cumbul paylaştı. Yeşilçam ve Türk sinemasının unutulmaz isimleri Ayten Gökçer, Süleyman Turan ve Çetin Tekindor'da dizinin ana kadrosunun içindeydi. Günümüzde çok izlenen yapımların usta oyuncuları da Yılan Hikayesi'nde çeşitli roller aldı. Alper Kul, Şinasi Yurtsever, Levent Ülgen, Ahmet Mümtaz Taylan, Erkan Kolçak Köstendil, Tunca Aydoğan, Bülent Şakrak, Nail Kırmızıgül, Şevket Çoruh, Serkan Ercan, Emre Kınay gibi isimlerin geniş kitlelerle buluşmasına Yılan Hikayesi aracılık etti.
Yılan Hikayesi'nin Konusu
Yılan Hikayesi, köyünden kan davası yüzünden çıkmak zorunda bırakılmış Zeyno'nun (Meltem Cumbul), intikam uğruna İstanbul'a gelmesi ve Memoli lakaplı başarılı komiser Mehmet Ali ile tanışmasını konu aldı.
Yaralı karakterlerin öyküleriyle ilerleyen dizide Memoli, karanlık çeteler yüzünden evladını kaybetmiş bir polisti. Zeyno, hem kanlısı hem kocası olan Erkan Ağa'dan intikam almak için İstanbul'a gelmiş bir mağdurdu. Ayten Gökçer'in canlandırdığı Belgin abla karakteri ise bir dönem sinema filmlerinde fırtına gibi estikten sonra yaşadıkları neticesinde kenara çekilen bir film yıldızıydı.
Dizide Memoli'nin nihai amacı evladının katili olduğunu düşündüğü büyük suç örgütü lideri Kral'ı yakalamaktır. Ancak, Memoli'nin Zeyno'yla kurduğu ilişki ve yaşadıkları bu işin sanıldığı kadar kolay olmadığını gösterecektir.
Yılan Hikayesi'nin Etkisi
Yılan Hikayesi, yayınlandığı ilk günden itibaren büyük kitlelerin ilgisini çekti. Yayın saatlerinde sokaklarda insanların olmadığı anlatıldı. Küçük erkek çocukları ve gençler, Memoli gibi saçlarında yoğun jöle kullandı. Memoli'nin saç stili yurdun dört bir köşesine yayıldı. Dizinin bıraktığı etki ile, kan davası, töre gibi gerçeklikler yeniden konuşuldu. Ayrıca polis okullarına başvuru oranı arttı. Memoli, Cem ve Kemal karakterlerinden etkilenen insanlar, polis okullarına yoğun bir ilgi gösterdi.
Dizi, yayınladığı ilk bölümden itibaren reyting rekorları kırdı. Hala Kanal D'nin en yüksek reyting almış dizisidir. Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü gibi Kanal D'nin unutulmaz yapımları arasındaki yerini korumaktadır.
Yılan Hikayesi Hakkında Bilgiler
Dizinin çekimlerinde çok sayıda mekan kullanıldı. Özellikle İstanbul'un Beyoğlu semti dizinin ana kastını içinde barındırdı.
Günümüzde Memoli ve Belgin Abla karakterinin yaşadığı ev, bir işhanı olarak kullanılmaktadır. Beyoğlu'nda konaklayan insanlar, dizinin çekildiği işhanına her gün denk gelmektedir. Zeyno'nun köyü olarak adlandırılan çekimler sanılanın aksine Zeyno'nun memleketi olan Elazığ'da değil Çanakkale'de yapılmıştır. Dizinin çekimleri için kullanılan mekanlar arasında, Tekirdağ, Çanakkale, Kırklareli gibi iller yer almaktadır.
Cem karakterinin Derya'ya duyduğu derin aşk neticesinde kurduğu "seven kalpler hassas olur" cümlesi dillere pelesenk olmuştur. Memoli ve Cem'in birbirlerine karşı kullandığı "baba" hitabı da dillere düşmüş ve arkadaşlar arasında yaygınlaşmıştır.
Yılan Hikayesi pek çok oyuncunun ilk oyunculuk deneyimidir. Sektöre adımını atan, ilerleyen yıllarda ismini duyuracak olan pek çok isim ilk deneyimini Yılan Hikayesi'nde yaşamıştır. Dolayısıyla diziyi günümüzde izlerken pek çok ünlü isime denk gelmek tesadüf değildir.
Dizi, sanılanın aksine genel kanının dışında bir final vermiştir. Son sahnede bütün set ekibinin birbiriyle vedalaştığı görüntülere yer verildi. Bu veda Türk dizi tarihinin unutulmazları arasına girdi.
Dizinin önemli etkiler bıraktığı bir diğer alan ise müzik sanatıydı. Dizinin müzikleri kült haline geldi. Özellikle jenerik müziği, milli eğitim müfredatına girdi. Öğrenciler flütlerle Yılan Hikayesi'nin müziklerini çaldı. 1980-2000 arası doğan kuşak üzerinde dizi müziğinin etkileri devam etmektedir.
Yılan Hikayesi Oyuncu Kadrosu
Unutulmaz dizi Yılan Hikayesi'nin oyuncu kadrosu ve rolleri şu şekilde:
Memet Ali Alabora - Memoli (Mehmet Ali Öztürk)
Meltem Cumbul - Zeyno (Zeynep)
Nail Kırmızıgül- Cem
Şevket Çoruh - Yaşar
Serkan Ercan - Selo
Emre Kınay - Erkan Ağa
Tunca Aydoğan - Kürşat (Hakan)
Bülent Şakrak - Çaycı Avni
Ayşe Tunaboylu - Güzin
Hakan Bilgin - Yusuf
Ayten Gökçer - Belgin
Görkem Yeltan / Şebnem Köstem - Derya
Betül Şahin - Başak
Ferhat Yılmaz - Rambo Berk
Okan Yalabık - Komiser Tayfun
Çetin Tekindor - Kral (Sinan)
Süleyman Turan - Başkomiser Kemal
Neriman Uğur - Gülsüm
Katerina Moutsatsos - Eleni (Ege Güzeli)
Altan Gördüm - Kılıç Mehmet
Burçin Terzioğlu - Azat
Mustafa Avkıran - Dinamit Hamit
Nilüfer Aydan - Elif Ana
Levent Ülgen - Mürekkep Kadir