TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ermesiyle birlikte, 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi için süreç 28 Mayıs itibarıyla resmen başlayacak.

Meclis'te bir yasama dönemi içinde iki kez başkanlık seçimi yapılıyor. İlk seçilen başkan 2 yıl görev yaparken, ikinci devrede seçilecek başkan yasama dönemi sonuna kadar görevini sürdürüyor.

İkinci Devre İçin Geri Sayım Başladı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin 7 Haziran’da sona erecek olması nedeniyle, 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi süreci 28 Mayıs’ta resmen başlayacak. Seçim takvimi, görev süresinin bitimine 10 gün kala devreye girecek.

Gizli Oylama İle Seçim Yapılacak

Aday başvuruları, 28 Mayıs’tan itibaren 5 günlük süre içinde TBMM Başkanlığı’na iletilecek.

Başvuruların tamamlanmasının ardından, Meclis Genel Kurulu 5 gün içinde toplanacak ve TBMM Başkanını gizli oylama yoluyla belirleyecek.

Seçimin 3 veya 4 Haziran'da Yapılması Bekleniyor

Kurban Bayramı tatili nedeniyle TBMM Başkanlığı seçiminin 3 ya da 4 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Seçimin ilk iki turunda, 400 milletvekilinin oyunu alan aday başkan seçilecek. Üçüncü turda bu sayı 301’e, yani salt çoğunluğa düşecek.

Sırrı Süreyya Önder'in son görüntüleri ortaya çıktı
Sırrı Süreyya Önder'in son görüntüleri ortaya çıktı
İçeriği Görüntüle

Bu turda da sonuç alınamazsa, en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü tur yapılacak ve en fazla oyu alan isim, Meclis Başkanı olarak göreve başlayacak.

Eski Meclis Başkanları

Bugüne kadar 30 milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı görevini üstlendi. 28. Dönem ikinci devre için Numan Kurtulmuş dışında birinin seçilmesi durumunda, bu kişi 31. TBMM Başkanı olacak.

Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana görevde en uzun süre kalan TBMM Başkanı, 1935 yılında göreve başlayan ve 1946'ya kadar kesintisiz olarak yeniden seçilen Mustafa Abdülhalik Renda oldu; Renda, toplamda 11 yıl başkanlık yaptı.

Öte yandan, en kısa süre görevde kalan TBMM Başkanı ise 2 ay 1 hafta süresince görevde kalan İsmet Sezgin oldu.

En fazla TBMM Başkanı çıkaran il ise İstanbul. Seçim çevresi İstanbul olan Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş gibi isimler TBMM Başkanlığı görevini üstlendi.