Sebebi Tespit Edilemedi

Tam 32 gün hastanede gözlem altında tutulan genç kadın için yapılan onlarca test ve tetkike rağmen bilinç kaybının nedeni belirlenemedi.

Uzmanların tüm çabalarına rağmen hiçbir uyarana tepki vermeyen kadın, bilinmeyen bir sebeple derin uykusunu sürdürdü. Uyandırılmak için uygulanan müdahaleler de sonuçsuz kaldı.

Kadın hasta, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilerek, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç’ın takibine alındı.

Tepkisiz Şekilde Yatıyordu

Hastanede 56 gün boyunca hiçbir dış uyaranı algılamayan genç kadın, doktorların tüm müdahalelerine rağmen tepki vermedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, “Bize sevk edildiğinde yoğun bakımda izlemeye başladık. Hasta gözlerini açmıyor, ağrılı uyaranlara dahi yanıt vermiyor, adeta kaskatı kesilmiş şekilde yatıyordu.” ifadelerini kullandı.

Tüm Tetkikler Normal

Yapılan tüm nörolojik, metabolik, enfeksiyon kaynaklı, toksik ve hormonlara yönelik tetkiklerde herhangi bir anormalliğe rastlanmadı. Bu durumu değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, “Sayısız ihtimali dışladık ama nedenini bulamadık. Organik bir bozukluk yoktu ama hasta adeta ‘donmuş’ gibiydi. O noktada bunun psikiyatrik bir durum olabileceğini düşündük.” dedi.

"Katatoni" Olabileceği Düşünülüyor

Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, farklı uzmanlık alanlarından birimlerle yürütülen kapsamlı değerlendirmeler sonucunda hastanın durumunun katatoni olabileceği sonucuna vardıklarını söyledi. Kılıç, “Katatoni, bazı ağır psikiyatrik hastalıklarda görülebilen ve kişinin konuşmaması, hareket etmemesi, çevreyle tüm bağını koparması gibi belirtilerle ortaya çıkan bir durumdur.” ifadelerini kullandı.

Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, hastanın durumuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Özellikle ağır depresyonlarda bu tablo gelişebilir. Dışarıdan bakıldığında bilinci kapalı gibi görünür ama aslında içeride bir tür ‘donma hali' yaşanır. Literatürde bu kadar uzun süren katatoni vakaları bildirilmiştir fakat bu kadar ağır ve tedaviye gecikmiş olgular oldukça nadirdir." ifadelerine yer verdi.

Depresyon Sadece Üzgün Olma Hali Değildir!

Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, hastaya uygulanan EKT (elektrokonvülsif terapi) tedavisinin ardından 56. günde gözlerini açtığını belirterek, "Bize baktı, yemek yedi. O anı tarif etmek zor. Bu vaka bize şunu gösterdi: Depresyon sadece üzgün olmak değildir. Bazen insanı tamamen susturabilir, durdurabilir." şeklinde konuştu.