Dünyada birçok ülke, güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak ve milli savunmalarını güçlendirmek amacıyla zorunlu askerlik uygulamalarına devam ediyor. Bu uygulama, coğrafi konum, tarihsel tecrübeler ve siyasi politikaların etkisiyle her ülkede farklılık gösteriyor. Asya kıtasında, birçok ülke erkek vatandaşlarını genç yaşlarda askerlik hizmetine çağırırken, Amerika gibi bazı ülkelerde ise profesyonel ordu sistemi tercih ediliyor. Bazı ülkelerde askerlik süresi 6 ay gibi bir süreyken bazı ülkelerde yıllar sürebiliyor. İşte ülkeden ülkeye askerlik süreleri...
TÜRKİYE- Türkiye'de 20 yaşını dolduran erkek vatandaşlar, 6 ila 12 ay arasında değişen sürelerde zorunlu askerlik hizmetine tabi tutuluyor. Ayrıca, bedelli askerlik uygulamasıyla kısa süreli hizmet seçeneği de sunuluyor.
İRAN- 18 yaşını dolduran erkekler için askerlik hizmeti, 18 ila 24 ay süresince zorunludur ve bu görev, siyasi nedenlerle ertelemeye tabi tutulmaz. Genç erkekler için askerlik, yerine getirilmesi gereken kaçınılmaz bir yükümlülük olarak görülmektedir.
İSRAİL- İsrail’de erkekler 32, kadınlar ise 24 ay süreyle askerlik yapmaya zorunlu tutuluyor. Subaylık ve özel görevler gibi özel durumlar için hizmet süresi daha uzun olabiliyor.
GÜNEY KORE- 18-28 yaş arasındaki erkekler için askerlik hizmeti 21 ila 24 ay arasında değişen bir süreyle zorunludur. Askerlik süresi, hangi kuvvet komutanlığında görev yapıldığına göre farklılık gösterebilmektedir.
MISIR- 18-30 yaş arasındaki erkekler için askerlik süresi, 18 ila 36 ay arasında değişmektedir. Bu sürenin ardından, askerlik görevini tamamlayan bireyler, 9 yıl boyunca yedek asker olarak hizmet etmeye devam ederler.
AVUSTURYA- Avusturya'da erkek vatandaşlar için zorunlu askerlik süresi 6 ay, sivil hizmet ise 9 ay olarak belirlenmiştir.
NORVEÇ- Kadınlar ve erkekler için zorunlu askerlik hizmeti 12 ay olarak belirlenmiş olsa da, birçok kişi çeşitli sebeplerle bu hizmetten muaf tutulabiliyor.