Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen "Türkiye Balkanlar Medya Forumu" İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un konuşması ile başladı. Bu forum Türkiye'nin Balkanlarda yürüttüğü kamu diplomasisine katkı sağlayacak bir çalışma oldu.
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, konuşmasına 1936 yılında düzenlenen bir konferansı anarak başladı. Günümüzde çatışma alanlarının giderek genişlediğini ve dünyanın kaotik bir dönemden geçtiğini vurgulayan Altun, İsrail hükümetinin Filistin’e yönelik katliamlarını sürdürdüğünü, aynı zamanda Yemen ve Suriye’ye de saldırılar düzenlediğini belirtti.
Rusya-Ukrayna savaşının sürdüğünü ifade eden Altun, Rusya Devlet Başkanı Putin’in gece yarısı yaptığı açıklamanın yeni bir kapı araladığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin kalıcı bir çözüm için müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ilan ettiğini hatırlattı. Türkiye'nin güçlü bir arabulucu olarak bu savaşın sona ermesi için elinden geleni yapacağını vurguladı.
"Balkanlardaki İstikrar Türkiye Için Öncelikli Mesele"
Öte yandan Pakistan-Hindistan savaşı da patlak verdi. Bu gelişme küresel ölçekte büyük bir kaygı doğurdu. ABD ile Çin arasında tırmanan ticaret savaşı da küresel ortamı daha da kaotik hale getirmekte. Gerilimlerin arttığı, belirsizliklerin tüm dünyayı kuşattığı bu dönemde Balkanlar’ın sakin kalması Türkiye açısından öncelikli meseleler arasında yer alıyor.
Altun, Balkanlar’daki ekonomik kırılganlık ve yoğun göç sorunlarına dikkat çekerek, “Arada kalmış topraklar” anlayışının bölgeyi küresel güçlerin nüfuz alanına çevirmemesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin çatışmaları körükleyen değil, uzlaşmaya imkân sağlayan bir ülke olduğunu, küresel adalet için çalıştığını ifade etti. "Dünya beşten büyüktür" çağrılarının da bu anlayışa hizmet ettiğini vurguladı.
"Terörsüz Türkiye İçin Adım Adım İlerliyoruz"
Terörle mücadele konusuna da değinen Altun, Türkiye’nin terörsüz bir gelecek için adım adım ilerlediğini söyledi. Bahçeli’nin çağrısı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararlılığı ile en kritik eşiklerin geride bırakıldığını belirtti. Türkiye’nin on binlerce şehit verdiğini, ancak artık terör üzerinden dizayn edilmeye çalışılan bir ülke olmadığını ifade etti. “Kötücül odakların terörle sonuç alabileceği günler geride kaldı,” dedi.
Altun, Türkiye Yüzyılı vizyonunda istikrarlı ve güçlü bir Türkiye’nin var olduğunu belirterek, zalime karşı Yavuz, mazluma karşı Yunus olan bir duruş sergilendiğini ifade etti. Türkiye’nin uluslararası alanda istikrarlaştırıcı bir güç olarak yer aldığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sıkça vurguladığı gibi Balkanlar’ın rekabet değil, iş birliği alanı olması gerektiğini söyledi.
"Cumhurbaşkanı Erdoğan Bölgenin En Sevilen Lideri"
Türkiye’nin Balkan ülkelerine sağlıktan eğitime, teknolojiden altyapıya kadar birçok alanda destek sağladığını belirten Altun; Yunus Emre Enstitüsü, TİKA ve YTB'nin faaliyetlerini sürdürdüğünü, yerel yönetimlerin de destek verdiğini belirtti. Balkan halklarının bu çalışmalara büyük teveccüh gösterdiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgede en sevilen lider olarak görüldüğünü ifade etti.
2023 yılında yayın hayatına başlayan TRT Balkan’ın, Balkan diasporasına güçlü bir ses olduğunu söyleyen Altun, bu kanalın bölgenin gündemini ve sorunlarını dünyaya duyurduğunu, medya alanındaki bu çalışmaların stratejik önem taşıdığını belirtti. Türkiye aleyhine yürütülen algı operasyonları ve kara propagandaya da değinen Altun, küresel güç merkezlerinin çıkar odaklı yayınlarına, FETÖ kanalları gibi zararlı mecralara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Konuşmasının sonunda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın yalan haberlere karşı teyakkuz halinde olduğunu belirterek, bölge halklarına dikkatli ve bilinçli olma çağrısı yaptı.