The Lancet tıp dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, çocukluk döneminde cinsel şiddet oranları kadınlar için Güney Asya'da, erkekler için ise Sahra altı Afrika'da en yüksek ancak hiçbir bölge bu "yaygın sağlık ve insan hakları sorunundan" muaf değil.

Gençliklerinde cinsel şiddete maruz kalan kişiler, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde depresyon, anksiyete, madde bağımlılığı, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) ve astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi kronik rahatsızlıklar gibi sağlık sorunları açısından daha yüksek risk altında.

Toplam 204 ülkeden veri içeren çalışma, çocukluk çağında cinsel şiddet konusunda bugüne kadar yapılmış en kapsamlı değerlendirmelerden biri.

Araştırmacılar çocukluk çağında cinsel şiddeti, 18 yaşından önce istenmeyen cinsel ilişkiye veya okşama ya da diğer cinsel dokunuşlar gibi cinsel temasa fiziksel olarak zorlanma veya zorlama olarak tanımladı.

Bu tanıma çevrimiçi istismar ya da sömürü dahil edilmezken, mağdur ile fail arasındaki ilişki de dikkate alınmadı.

Rapora göre, genel olarak, kadınların tahmini yüzde 18,9'u ve erkeklerin yüzde 14,8'i 18. yaş günlerinden önce cinsel şiddete maruz kaldı.

Araştırmanın kıdemli yazarlarından ve ABD merkezli Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü'nde (IHME) profesör olan Dr. Emmanuela Gakidou, "Çocuklara yönelik cinsel şiddet yaygın bir insan hakları ve halk sağlığı sorunudur ve dünya bunu sona erdirmekte açıkça başarısız," dedi.

Avrupa'da kadınlar için çocukluk çağında cinsel şiddet oranları Karadağ'da yüzde 6,9 ile Hollanda'da yüzde 29,7 arasında değişiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: "Terörsüz Türkiye"'de kritik tarih belli oldu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: "Terörsüz Türkiye"'de kritik tarih belli oldu!
İçeriği Görüntüle

Tahminlere göre, erkekler için bu oranlar Belçika'da yüzde 9,7 ile Bosna Hersek'te yüzde 21 arasında değişiyor.

Ancak araştırmacılar, çocuk cinsel istismarının sıklıkla bildirilmemesi nedeniyle gerçek rakamların çok daha yüksek olabileceğini belirtiyor.