İsmet Özel, Türk şair ve deneme yazarıdır.
İsmet Özel, 1944 yılında Kayseri'de polis bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Aslen Aydın Söke'li olan Özel, ilk ve ortaöğrenimini sırasıyla Kastamonu, Çankırı ve Ankara'da tamamladı. 1962 yılında lisenin eğitiminin bitmesinin ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne kaydoldu. Ancak bu okuldan matematik dersini veremediği için mezun olamadı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanarak mezun oldu. Yükseköğretim kurumlarında okutmanlık, süre yayınlarda yazarlık yaptı. "Yeni Devir Gazetesinde" sanat sayfaları düzenledi.
Edebiyat Hayatı
Eylül 1963'te ilk şiiri "Yorgun", Yelken dergisinde yayımlandı. 1969'da "Evet, İsyan" şiiri Şiir Sanatı dergisinde yayımlandı. 1969'un sonunda Ant dergisi için Osman Saffet Arolat'ın yönettiği "Devrimci Genç Şairler Savaş Açıyor" başlıklı bir oturuma katıldı. 1970'te Ataol Behramoğlu ve Murat Belge ile birlikte devrimci sanatı savunan şair ve yazarların ürünlerinin yayımlandığı Halkın Dostları dergisini çıkardı. 18 sayı yayımlanan dergi, sıkıyönetim bildirisiyle kapatıldı.
Halkın Dostları dergisinin Sıkıyönetim Komutanlığı'nca kapatıldığı ve yazarlarının tutuklandığı 12 Mart 1971'deki askerî müdahaleyi izleyen dönem, İsmet Özel için bir arayış ve değerlendirme dönemi olur; düşüncelerini ve inançlarını gözden geçirme gereği duyar. 1974'te Sezai Karakoç'un çıkardığı Diriliş dergisinde "Amentü" adlı şiirini yayımlayarak İslamcı dünya görüşüne bağlandığını belirtir ve bu doğrultuda deneme metinleri kaleme almaya başlar.
Düşünce Dünyası ve Değişimleri
İsmet Özel, 1962 yılında TİP üyesi olmasının ardından sosyalist dünya görüşüne bağlanır. Ancak burada aradığını bulamaz. Uzun bir süre boyunca arayış dönemine girer. İlk dönem şiirlerini gözden geçirir. 12 Mart 1972'nin getirdiği ortamda kendisini sorgular. Arkadaşlarının sıkı kovuşturmalara maruz kalması nedeniyle değişen dünya görüşünü dile getirmez. 1974 yılında "Amentü" şiiriyle ile Müslüman dünya görüşüne bağlanır. Kendine ait geliştirdiği Türklük ve Müslümanlık tezleriyle ilgilenir. Bu sebeple çok sayıda deneme kitabı yazar. Kitapları Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ödüllendirilir. Şiirleri ile uluslararası ödüllerde alır.
İsmet Özel, düşünce dünyası anlaşılması zor bir yazardır. Özel'in fikirleri genel kanının aksi yönünde ilerler. Anlaşılmak için karşısındaki kişiyi düşünmeyi zorlar. Şair olması nedeniyle düşünce dünyasında da imgelere başvurur. İsmet Özel'in imgeleri, fikri düşüncesi, donanımlı yapısından kaynaklanır. Derin bir tarih ve edebiyat bilgisi vardır. Aynı zamanda İslami İlimler konusunda da bilgi sahibidir.
İsmet Özel'in Öne Çıkan Kitapları
- Taşları yemek yasak
- Waldo sen neden burada değilsin?
- Erbain
- Kalın Türk
- Evet İsyan
- Üç Mesele
- Bir Yusuf Masalı
İsmet Özel'in Sözlerinden Alıntılar
- Allah insanı iddiasından vurur.
- İlmektir boynumdaki ama ben kimsenin kölesi değilim.
- Duaların yerini hayaller aldığından beri zarardayız.
- Bizler duanın büyü, Musa'nın sihirbaz olmadığını fark edenlerin zümresiyiz.
- Kafirle çatışmaya giren Müslüman'a Türk denir.
- Sevmek mübalağa sanatıdır, abartın.
- Ölüyoruz, demek ki yaşanılacak.
- İnsan Kur'ân için inmedi; Kur'ân İnsan için indi.
- Şimdiye kadar sahtekârlık büyüdükçe mevkiin yükseldiğini gördüm.
- İnsanlar hangi dünyaya kulak kesilmişse öbürüne sağır.
- Cennette tarihe ne gerek var?
- Bir kültür diğerini sadece kendi esasları doğrultusunda anlayabilir.