NASA'da görevli bilim insanları, Samanyolu galaksisinde ilk kez yalnız başına hareket eden bir kara delik görüntüledi.
Saniyede 71 Km Hızla Hareket Ediyor
Yaklaşık 7.1 Güneş kütlesine sahip bu kara delik, 4.958 ışık yılı uzaklıkta ve saniyede 51 kilometre hızla ilerliyor. Kara delikler genellikle yörüngelerinde dönen yıldızlar ya da diğer kara deliklerle tespit edilse de bu keşif oldukça sıra dışı.
Farklı Yöntemler Kullanılarak Keşfedildi
Bu kara delik, alışılmış yöntemlerin dışında bir şekilde keşfedildi. "Kütleçekimsel mikromercekleme" olarak bilinen teknikte, kara delik arkasındaki bir yıldızın ışığını geçici olarak bükerek tespit edildi. İlk olarak 2011 yılında OGLE (Optik Yerçekimsel Mercek Deneyi) ve MOA (Astrofizikte Mikro Mercek Gözlemleri) projeleri kapsamında gözlemlenen bu olağanüstü olay, yıllar süren detaylı analizlerle doğrulandı.
16 Farklı Teleskop İle Gözlemlendi
Hubble Uzay Teleskobu, yıldız ışığında oluşan sapmayı tespit edebilmek için 6 yıl boyunca 8 kez gözlem yaptı. Bu süreçte 16 farklı teleskoptan elde edilen fotometri verileri bir araya getirildi ve kara deliğin izini süren araştırmaya büyük katkı sağladı.
İlk Ama Tek Olmayabilir!
Araştırmada yer alan uzmanlar, "Araştırmacılar keşifle ilgili, "Hubble gözlemleri ve güncellenmiş fotometrinin eklenmesiyle yaptığımız revize edilmiş analiz, daha yüksek doğruluk oranına sahip ancak önceki ölçümlerimizle ve merceğin yıldız kütleli bir kara delik olduğu sonucumuzla tutarlı sonuçlara ulaşıyor." ifadelerini kullandı.
Bilim insanları, uzayda bağımsız şekilde yol aldığı doğrulanan bu kara deliğin, türünün ilk örneği olduğunu belirtiyor. Ancak evrende benzer şekilde tek başına dolaşan başka kara deliklerin de bulunabileceği ifade ediliyor.