Ekonomi
Haberler

Türkiye’nin İhracat İklimi Ocak Ayında Güçlendi

Perihan ÜNAL
Son Güncelleme: 10 Şub 2025 11:39
Yayınlanma: 10 Şub 2025 11:39
Okuma Süresi: 2 dakika 27 saniye
Türkiye’nin İhracat İklimi Ocak Ayında Güçlendi
Haberi Paylaş

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Ocak 2025’te 51,2 seviyesine yükselerek ihracat koşullarındaki iyileşmenin üst üste 13. ayda da devam ettiğini gösterdi.

Aralık ayında 50,9 olarak ölçülen endeks, yeni yılın ilk ayında 51,2’ye ulaşarak Ağustos 2024’ten bu yana en belirgin iyileşmeyi kaydetti. 50’nin üzerindeki değerler ihracat pazarlarındaki talep koşullarının güçlendiğini gösterirken, 50’nin altındaki seviyeler bozulmaya işaret ediyor.

Almanya’da Durağanlık, İspanya ve Rusya’da Güçlü Büyüme

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da üretim, yedi aylık düşüşün ardından ocakta yatay seyretti. ABD ve Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite, 2024’ün son ayına göre ivme kaybetse de genişleme bölgesinde yer almaya devam etti. Türkiye’nin en büyük 10 ihracat pazarı arasında en güçlü üretim artışları ise İspanya ve Rusya’da görüldü.

Öte yandan, Avrupa’nın bazı önemli pazarlarında ekonomik zayıflık dikkat çekti. İtalya, Fransa, Hollanda ve Romanya’da üretim yeni yıla daralma ile başladı. Romanya’daki üretim düşüşü, ülkenin 19 aylık anket geçmişindeki en sert gerileme oldu.

Orta Doğu ve Asya’da İvme Devam Ediyor

Orta Doğu ülkeleri, ihracat açısından en yüksek büyüme oranlarını kaydetti. Suudi Arabistan’da genişleme son 1,5 yılın en hızlı seviyesine ulaşırken, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) petrol dışı ekonomik aktivite güçlü artış eğilimini sürdürdü. Hindistan ve Kuveyt’te de üretimin güçlü seyrettiği belirtildi.

Anket sonuçlarına göre, ekonomik aktivitedeki en belirgin zayıflama Güney Afrika’da yaşandı. Ülkedeki üretim düşüşü, son 3,5 yılın en yüksek hızına ulaştı.

Uzmanlardan Değerlendirme

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, 2024’ün sonlarında Türkiye’nin ihracat pazarlarında görülen performans farklılıklarının yılın başında da devam ettiğini vurguladı.

Harker, “Küresel ticaret eğilimlerindeki değişkenlik, geleceğe yönelik önemli bir belirsizlik yaratıyor. Ancak genel tabloya bakıldığında, talep koşullarının şimdilik iyileştiği ve bunun Türk ihracatçılarına iş hacimlerini artırma konusunda destek sağladığı görülüyor.” ifadelerini kullandı.

İhracat iklimindeki bu pozitif seyir, Türkiye’nin dış ticaret performansı açısından umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

  • Bunu Beğenmedim%0
  • Ha-ha%0
  • Şaşırtıcı%0
  • Üzücü%0
  • Öfke Uyandırıyor%0

Görüşünüzü Yazın

Aklınızdan neler geçiyor?
İlk yorum yapan siz olun
ÜST
Paylaş
KİM KİMDİR?TARİHTE O AN