Gündem
Haberler

Toplumsal cinsiyet eşitliği tercih değil zorunluluk!

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri İzlem Erdem, toplumsal cinsiyet eşitliğinin gelir seviyelerinin artmasında oynadığı çarpıcı rolü açıkladı! İşte detaylar...

Zeynep TURGUT
Son Güncelleme: 08 Mar 2025 14:41
Yayınlanma: 08 Mar 2025 14:41
Okuma Süresi: 3 dakika 26 saniye
Toplumsal cinsiyet eşitliği tercih değil zorunluluk!
Haberi Paylaş

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Türkiye’de birçok etkinlik düzenleniyor. İş Bankası da bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Daha Eşitlikçi Bir Dünya’ etkinliğinde iş, girişimcilik ve spor dünyasının önde gelen kadın temsilcileri ilham veren deneyimlerini paylaştı.

‘Daha Eşitlikçi Bir Dünya’ etkinliğinde iş dünyasından spora, üretimden tarıma rol model haline gelmiş kadınların başarı hikayelerini de katılımcılara aktarıldı.

Etkinlikte söz alan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri İzlem Erdem, konuşmasında dünyada ve Türkiye’de kadınların işe katılımına dair çarpıcı veriler paylaştı.

Erdem, UNESCO verilerine bakıldığında şu an itibariyle son verilere göre dünyada 119 milyon kız çocuğunun okula gidemediğini belirterek eğitimden mahrum kalan bir neslin gelecekte istihdam piyasasında yer alması ve günümüz teknolojilerine adapte olmasının mümkün olmadığını açıkladı.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Ulaşılmasına 130 Yıldan Fazla Var!

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi’nin güncel verilerine de değinen Erdem, “Bu endeksin 2024 yılı çalışmasına 146 ülke dahil olmuş Türkiye de dahil bu ülkeler arasına, nihai endeks sıfırla 100 arasında değer alıyor burada oluşan değer uçurum diye nitelediğimiz farkın cinsiyet farkının ne kadar kapandığını bize gösteriyor. 2024 yılı sonuçlarına baktığımızda dünya geneli için küresel ölçekte endeksi 68,5’te görüyoruz yani hala gidilecek önemli bir yol var yalnızca yüzde 68,5’i kapanmış ve ilerleme hızına baktığımızda ancak 0.01 düzeyinde ilerleme var bunu daha da çarpıcı hale getirecek olursak eğer eşitlik anlamında gidişat bu kadar yavaş olacaksa bizim toplumsal cinsiyet eşitliğine tam anlamıyla ulaşabilmemiz için önümüzde 130 yıldan fazla var gibi duruyor bu da 5 nesle denk geliyor. Diğer taraftan Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri beşinci maddesi toplumsal cinsiyet eşitliğine dahil olmak üzere 2030 gibi hedef önümüze koyuyor ama bu verilere baktığımızda 2030 hedefi gerçekten ulaşılması bu anlamda çok zor bir hedef olarak duruyor” dedi.

Erdem konuşmasında bu veriler ışığında toplumsal cinsiyet eşitliğinin tercih değil zorunluluk olduğunu vurguladı.

Türkiye 127. Sırada!

Rapordaki Türkiye verilerine ayrıca değinen Erdem “146 ülke içinde 2024 yılında Türkiye 127. sırada yer aldı ve genel endeks seviyesi itibariyle de yüzde 64,5 seviyesi aldı ama alt endekslere indiğimizde ekonomik hayata katılım alt endeksinde seviyemiz 50 seviyesi, yani sadece burada yüzde ellilik bir uçurumu kapatabilmişiz önümüzde dahil edecek yüzde 50’lik bir uçurum olduğunu görüyoruz. Bu alt başlıklar içerisinde sadece Türkiye için değil bütün ülkeler için uçurumun en derin olduğu alan ise siyasi yetkilendirme. Hepimizin bildiği gibi kadınların siyasette temsili son derece sınırlı düzeyde kalıyor. Türkiye başlığına bakıldığında da Türkiye bu siyasi yetkilendirme alanında da sadece yüzde 11,8 seviyesinde uçurumu kapatmış durumda dolayısıyla da her anlamda gidecek çok yolumuz var” dedi.

İlgili Etiketler
  • Bunu Beğenmedim%0
  • Ha-ha%0
  • Şaşırtıcı%17
  • Üzücü%0
  • Öfke Uyandırıyor%0

Görüşünüzü Yazın

Aklınızdan neler geçiyor?
İlk yorum yapan siz olun
ÜST
Paylaş
KİM KİMDİR?TARİHTE O AN