TCMB: Kademeli olarak toparlanacak
TCMB, Para Politikası Kurulu Toplantı Özetini yayımladı. Özette, "Türkiye'nin dış talebinin kademeli olarak toparlanacağı öngörüsü korunmakla birlikte, bu durumun ocak ayındaki tahminlere kıyasla daha gecikmeli olacağı değerlendirilmektedir." ifadesi kullanıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 6 Mart tarihli toplantısına ilişkin özeti kamuoyuyla paylaştı. Özette, küresel ticarette korumacı eğilimlerin artması ve ticaret politikalarına dair belirsizliklerin, küresel büyüme beklentilerini olumsuz etkilediği vurgulandı.
Küresel ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerde bulunan TCMB, Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat payları baz alınarak hesaplanan küresel büyüme endeksinin, 2025 yılında yüzde 2,1, 2026 yılında ise yüzde 2,4 oranında artış göstermesinin beklendiği ifade edildi. Bu tahminler, küresel ekonomideki toparlanmanın kademeli olarak devam edeceğine işaret ediyor.
Özette şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye’nin dış talebinin kademeli olarak toparlanacağı öngörüsü korunmakla birlikte, bu durumun ocak ayındaki tahminlere kıyasla daha gecikmeli olacağı değerlendirilmektedir. Hizmet sektöründe olumlu seyir devam ederken imalat sanayindeki zayıf görünüm korunmuştur. “
Enflasyon için Yukarı Yönlü Hareketlilik
Özette, küresel enflasyonun son dönemde yatay bir seyir izlediği belirtilere, hizmet enflasyonundaki katılık devam ederken, ticaret politikalarında korumacı eğilimlerin enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri artırdığı ifade edildi.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde (GOÜ) faiz indirim süreçleri devam ederken son dönemde artan küresel belirsizlikler nedeniyle merkez bankalarının indirim süreçlerinde temkinli yaklaşımlarını sürdürecekleri değerlendirilen özette, bu süreçte GOÜ hisse senedi piyasalarından portföy çıkışlarının devam ettiği kaydedildi.
Özette, Türk lirası (TL) mevduat faizlerinin, politika faiz indirimi ile uyumlu bir şekilde, 24 Ocak haftasına kıyasla 178 baz puan gerileyerek 28 Şubat haftası itibarıyla yüzde 50,1 seviyesinde gerçekleştiği aktarılırken, “Aynı dönemde TL ticari kredi faizleri (Kredili Mevduat Hesabı ve Kredi Kartı hariç) 588 baz puan azalarak yüzde 48,5; ihtiyaç kredisi (Kredili Mevduat Hesabı hariç) faizleri 233 baz puan azalarak yüzde 64,8; konut kredisi faizleri 60 baz puan azalarak yüzde 39,9; taşıt kredisi faizleri ise 318 baz puan azalarak yüzde 36,8 seviyesinde oluşmuştur.” denildi.
İLGİLİ HABERLER
- Mart ayı enflasyon verileri açıklandı03 Nisan 2025Ekonomi
- Mevduat faizlerinde zirve!24 Mart 2025Ekonomi
- Dolar/TL 40’ı aştı, rekor üstüne rekor kırdı!19 Mart 2025Ekonomi
SON DAKİKA
- Savaş mağduru Ukraynalı çocuğa kaburgalarından kulak yapılacak11 Nisan 2025Antalya Haberleri
- 23 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik operasyon11 Nisan 2025Gündem
- Türkiye'yi Nisan karı vurdu! Okullar tatil, seferler iptal11 Nisan 2025Gündem
- Murat Ağırel ve Timur Soykan'dan açıklama geldi11 Nisan 2025Gündem
- Gazeteciler Timur Soykan ve Murat Ağırel serbest bırakıldılar11 Nisan 2025Gündem
- Beğen%0
- Bunu Beğenmedim%0
- Ha-ha%0
- Şaşırtıcı%0
- Üzücü%0
- Öfke Uyandırıyor%0
İlk yorum yapan siz olun