Gündem

Sedat Peker'in Türkiye'ye döneceği iddia ediliyor!

Yaklaşık 5 yıldır yurtdışında bulunan Sedat Peker’in Türkiye’ye döneceği iddiaları yeniden gündemde. Ancak Peker'in önünde engeller var...

2020 yılında Türkiye'den ayrıldıktan sonra Balkanlar ve Kuzey Afrika üzerinden Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yerleşen Sedat Peker’in Türkiye’ye döneceğine dair söylentiler son günlerde yeniden alevlendi. MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter'in sosyal medya paylaşımları da bu iddiaları güçlendirdi. Ancak Peker’in avukatı Ersan Barkın, “Mevcut koşullarda dönüş planı yok” diyerek bu iddiaları net bir dille yalanladı.

İki Davada Kırmızı Bülten Devam Ediyor

Peker hakkında İstanbul Anadolu 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde "organize suç örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla, Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ise "Köfteci Yusuf" davası olarak bilinen dosyada örgüt liderliği suçlamasıyla yargılamalar sürüyor. Her iki dosyada da kırmızı bülten kararları ve yakalama emirleri geçerliliğini koruyor.

İstanbul’daki davada, 20 Aralık 2024 tarihli duruşmada yakalama kararının kaldırılması talebi reddedildi. Benzer bir ret kararı ise 10 Nisan 2025'te Bursa’daki duruşmada çıktı. Dikkat çeken bir detay ise bu ret kararlarının MHP'li Yönter’in Peker hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımlarından hemen sonra verilmiş olması.

'Suç İşlemedim, Beraat Edeceğim'

Sedat Peker, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Benim Türkiye’ye dönmek için affa ihtiyacım yok. Af, suç işleyenler içindir. Suç işlemedim. Zaten beraat edeceğim.” ifadelerini kullandı.

Peker’in Avukatı: "Eylemi Yapanlar Serbest, Peker’e Ret"

Halk TV’ye konuşan Peker’in avukatı Ersan Barkın, müvekkilinin adının geçtiği 24 olaydan hiçbirinde doğrudan eylem gerçekleştirdiğine dair bir iddia dahi olmadığını belirtti. Barkın, “Asıl fail olduğu iddia edilenler bile 3. duruşmada tahliye edildi. O dönem baskı en yoğundu ama tutukluluk hukuksuz bulundu” dedi.

Dönüş Neden Mümkün Değil?

Barkın’a göre, doğrudan eyleme karışmamış bir kişiye yönelik tutuklamaya dönük kırmızı bültenin sürdürülmesi hukuka aykırı. “Yargılamalar zaten tutuksuz yapılması gereken nitelikte. Ancak hukuki koşullar uygun değil, bu yüzden dönüş planı da yok” ifadelerini kullandı.