Myanmar depreminde ölü sayısı 3.000'i geçti, yüzlerce kişi hâlâ kayıp
Myanmar'da 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından yerel medyada yer alan kayıp haberleri resmi rakamlardan çok daha yüksek. İletişim ağlarının felaketten etkilenmesi ve birçok yere ulaşmanın hâlâ zor olması nedeniyle, daha fazla bilgi geldikçe resmi ölü sayısı ciddi oranda artabilir.
Myanmar’da askeri cunta yönetimi Perşembe günü yaptığı açıklamada, geçen hafta Myanmar’ı vuran yıkıcı depremde ölenlerin sayısının 3.000’i aştığını belirtti.
Geçtiğimiz Cuma günü meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem binlerce binanın yıkılmasına, yolların çökmesine ve birçok bölgede köprülerin yıkılmasına neden oldu. Deprem, savaştan etkilenen Güneydoğu Asya ülkesinde son yüzyılda meydana gelen en büyük depremlerden biri.
Ordudan yapılan kısa açıklamada en az 3.085 kişinin öldüğü, 4.715 kişinin yaralandığı ve 341 kişinin de kayıp olduğu belirtildi.
Yerel medyada yer alan kayıp haberleri hükümet rakamlarından çok daha yüksek. İletişim ağlarının felaketten etkilenmesi ve birçok yere ulaşmanın hâlâ zor olması nedeniyle, daha fazla bilgi geldikçe resmi ölü sayısı ciddi oranda artabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO) yaptığı ilk değerlendirmede dört hastane ve bir sağlık merkezinin tamamen yıkıldığını, 32 hastane ve 18 sağlık merkezinin ise kısmen hasar gördüğünü açıkladı.
BM kuruluşu, “Altyapının tehlikeye girmesi ve hasta sayısının artmasıyla birlikte, en kötü etkilenen bölgelerin çoğunda sağlık hizmetlerine erişim neredeyse imkansız hale geldi,” dedi.
“Binlerce insan acil travma bakımına, cerrahi müdahalelere ve hastalık salgınları için tedaviye ihtiyaç duyuyor” diyen DSÖ, koleranın önemli bir risk oluşturduğu uyarısında bulundu.
Ordu, Perşembe günü en az 1.550 uluslararası kurtarma görevlisinin yerel vatandaşlarla birlikte çalıştığını söyledi. Kurtarma malzemeleri ve ekipmanları 17 ülke tarafından gönderildi.
BM’ye göre, deprem zaten vahim olan insani krizi daha da kötüleştirdi. 3 milyondan fazla insan evlerinden oldu. Deprem felaketinden önce yaklaşık 20 milyon insan yardıma muhtaç durumdaydı.
Bölgesel zirve
Myanmar ordusu, 2021 yılında demokratik yollarla seçilmiş Aung San Suu Kyi hükümetine darbe yaparak iktidarı ele geçirdi ve bu durum ülkede iç savaşa yol açtı.
Devam eden çatışmaların yardım çabalarını engelleyebileceği endişesiyle ordu çarşamba günü 22 Nisan’a kadar geçici ateşkes ilan etti.
Bu duyuru, askeri yönetime karşı çıkan silahlı direniş gruplarının ilan ettiği tek taraflı geçici ateşkesleri takip etti. Cunta yönetimi, ateşkesi yeniden toplanmak, eğitim almak ya da saldırı düzenlemek için kullanmaları halinde gruplara karşı “gerekli” önlemleri alacağını söyledi.
Öte yandan cunta lideri Min Aung Hlaing’in Bangkok’ta çoğunluğu Güney Asya ülkelerinden oluşan bölgesel bir zirveye katılmak üzere perşembe günü Myanmar’dan ayrılacağı devlet televizyonundan duyuruldu.
Tayland Dışişleri Bakanlığı tarafından da teyit edilen BIMSTEC zirvesine katılımı Min Aung Hlaing için nadir bir yurt dışı seyahati anlamına geliyor.
İktidarı ele geçirdiğinden bu yana bölgede dışlanan Min Aung Hlaing, Batı’nın yaptırımlarının yanı sıra Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM-ICC) tutuklama emrinin de muhatabı. Myanmar UCM’ye üye değil ve cunta tutuklama emrine karşı çıkıyor.
SON DAKİKA
- Boykot ters tepti! Erdoğan açıkladı: AVM'ler dolup taştı04 Nisan 2025CHP
- Gaziantep Havalimanı'nda korku dolu anlar! Hamile kadına ve polise kurşun yağdı!04 Nisan 2025Gaziantep Haberleri
- Evinde bu ürünlerden olanlar dikkat! Bakanlık acil toplatma kararı aldı!04 Nisan 2025Ekonomi
- Tavuk döner mi, zehir mi? 648 kişi hastanelik oldu!04 Nisan 2025Gündem
- Devlet Bahçeli, Alparslan Türkeş'in mezarını ziyaret etti04 Nisan 2025Gündem
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alparslan Türkeş için paylaşımda bulundu04 Nisan 2025Gündem
- Araba bozuldu, çekici geldi… Ama o da bozuldu!04 Nisan 2025Çanakkale Haberleri
- Beğen%0
- Bunu Beğenmedim%0
- Ha-ha%0
- Şaşırtıcı%0
- Üzücü%0
- Öfke Uyandırıyor%0
İlk yorum yapan siz olun