Müsilaj kabusu geri mi dönüyor! Derinliklerde keşfedildi
2021 yılında Marmara Denizi'nde etkisini gösteren ve endişelere neden olan müsilajın yeniden gün yüzüne mi çıktığı sorusu gündemde! Avlanmak üzere tekneleri ile Marmara Denizi'ne açılan balıkçıların ağlarına müsilaj yapışması, bu endişelerin yeniden doğmasına neden oldu. Demirören Haber Ajansı'nın haberine göre, müsilaj bu kez deniz altında görüntülendi.
Tekirdağ Kıyılarında Artış
Tekirdağ’da dalgıç eğitmeni Ömer Gezgin tarafından görüntülenen müsilaj, gündeme bomba gibi düştü. Görüntüleri inceleyen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, müsilajın varlığının son dönemde Tekirdağ kıyılarında arttığını söyleyerek, “Biliyorsunuz müsilajı oluşturan üç tane temel sebep vardı. Bunlardan bir tanesi, sıcaklık artışı ki son 50 yılda Marmara Denizi 2,5 santigrat derece bir artış yaşamıştı. Bunu daha önce de ifade etmiştik. İkincisi durağanlık, akıntının olmaması. Evet bu aylarda biraz akıntının düşük olduğunu doğal olarak bekleyebiliyoruz ama bu durağanlık da bir müsilaj sebebiydi. Daha da önemlisi kirlilik. Marmara Denizi’ne yapılan deşarjlar müsilaja sebebiyet veren etkenlerin başında geliyordu” diye konuştu.
‘Oksijenin Üretilmesi Engelleniyor’
Prof. Dr. Tecer, müsilajın deniz derinliklerinde oldukça yoğun olduğunu belirterk, “Bu suları aslında Marmara Denizi’ne deşarj etme lüksümüz de yok bizim. Çünkü su fakiri bir ülkeyiz. Bunların bir şekilde geri kazanılarak tekrar işlemlerde kullanmamız gerekiyor. Deşarjla mücadele etmediğimiz sürece, Marmara Denizi’ne boşalttığımız her gün 8 milyon tonluk atık suyu ya da arıtılmış suyu bir şekliyle sonlandırmadığımız sürece müsilajdan kurtulma şansı ve ihtimalimiz de yok. Yüzeyde gözükmedi diye müsilaj kayboldu diye zannediyoruz, bu da büyük bir yanılgı. 10 metreden itibaren 30 metrelere, 40 metrelere kadar müsilaj Marmara Denizi’ni istila etmiş durumda. Bunun deniz altında da büyük etkileri var. Bir kere oradaki canlıların yaşam alanlarının üzerine kapanıyor. Oksijenin üretilmesi engelleniyor, gün ışığının geçmesi engelleniyor, fotosentezi azaltıyor. Muazzam derecede denizin içerisindeki ekosisteme zararlar veriyor” dedi.
İLGİLİ HABERLER
- Müsilaj yüzünden erken paydos!15 Mart 2025Gündem
- İZSU'ya ceza yağmıştı! Körfeze arıtılmamış su katıldığı iddiasına yanıt12 Mart 2025Gündem
- Yönetmelikte değişiklik! Binalarda olması zorunlu11 Mart 2025Gündem
SON DAKİKA
- Lisede şoke eden olay: Müdür yardımcısı elinde tüfekle sınıfa girdi!18 Nisan 2025Gündem
- ABD, Suriye'ye mi saldıracak? Şam yüksek alarmda!18 Nisan 2025Dünya
- Mesut Bakkal: Ankaragücü'nü bırakacağım18 Nisan 2025Futbol
- Okan Buruk: “Mayıs yaklaşıyor, şampiyonluk ateşini yaktık!”18 Nisan 2025Futbol
- Adnan Oktar davasında tarihi ceza! İndirim yok18 Nisan 2025Gündem
- Ünlü Doktor Mehmet Öz, ABD'de yemin ederek görevine başladı18 Nisan 2025ABD
- Galatasaray’dan şut yağmuru: Bodrum FK’ya karşı rekor kırıldı!18 Nisan 2025Futbol
- Bu kampanyayı kaçırmayın: Bu uçak biletleri tamamen ücretsiz!18 Nisan 2025Seyahat
- Beğen%0
- Bunu Beğenmedim%0
- Ha-ha%0
- Şaşırtıcı%0
- Üzücü%0
- Öfke Uyandırıyor%0
İlk yorum yapan siz olun