Marmara Üniversitesi, İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in öldürülmesini protesto eden öğrencilere, “izinsiz basın açıklaması yapıp kampüs trafiğini engellemek” gerekçesiyle kınama cezası verdi. İstanbul’un Fatih ilçesindeki surlarda 4 Ekim 2024 tarihinde meydana gelen ve kamuoyunda "sur cinayetleri" olarak bilinen cinayetler, geniş çaplı bir tepki toplarken, kadın cinayetlerinin sona ermesi için üniversite öğrencileri de harekete geçti. Ancak, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü, Göztepe Yerleşkesi'nde kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla yapılan protestoya katılan öğrencilere disiplin cezası verdi.
Rektörlük tarafından yapılan açıklamada, 9 Ekim 2024 tarihinde düzenlenen izinsiz basın açıklamasının ardından kampüs trafiğinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle öğrencilere soruşturma açıldığı bildirildi. Eylemde, öğrenciler siyah bir bez üzerine "6284 yaşatır" yazısı yazdı ve Cumhurbaşkanı'nın karikatürünü içeren pankart açtı. Bu protesto, kampüs giriş-çıkışlarında sorunlar yaşanmasına ve trafiğin kapanmasına yol açtı.
Huzuru Bozma Cezası!
Soruşturma sonucunda, Marmara Üniversitesi Rektörü Mustafa Kurt, protesto eden öğrencilere, 2547 Sayılı Kanun’un 54/1/b maddesinde yer alan "Öğrenme ve öğretme hürriyetini engelleyici veya yükseköğretim kurumlarının işleyiş ve huzurunu bozucu eylemlerde bulunmak" gerekçesiyle kınama cezası verdi. Üniversite yönetimi, öğrencilere yönelik disiplin soruşturması sonunda daha ağır bir ceza verilmesi yerine, önceki disiplin cezalarından arınmış olmaları nedeniyle cezada indirime gidildiğini belirtti. Cezada yapılan indirime rağmen, bu karar büyük tepki çekti.
Kadın cinayetlerine karşı sesini yükselten öğrencilere uygulanan bu ceza, üniversite yönetiminin protesto hakkı ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıları gündeme taşıdı. Öğrenciler ve birçok sosyal medya kullanıcısı, üniversitenin bu tutumunun, gençlerin toplumsal olaylara duyarsızlaşması için bir örnek teşkil edeceğini savunarak kararı eleştirdi.