Her yudum kanser riskini artırıyor!
ABD’de yapılan son araştırmalar alkolün az miktarda tüketilse bile kanser riskini artırdığını kanıtladı. Her yıl ABD’de yaklaşık 100 bin kanser vakası ve 20 bin kanser kaynaklı ölüm, doğrudan alkol tüketimiyle ilişkilendiriliyor. Bu oran, alkole bağlı trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin neredeyse on katı. Uzmanlara göre, alkol sadece bağımlılık yapıcı değil; aynı zamanda ölümcül bir risk faktörü.
Bilim Dünyası Uzun Süredir Uyarıyor
1980’li yıllardan bu yana yapılan araştırmalar, alkolün başta ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, kolon ve meme kanseri olmak üzere pek çok kanser türüyle doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Uzun süreli ve yoğun alkol tüketiminin, pankreas kanseri riskini de artırdığı belirtiliyor. 2000 yılında ABD Ulusal Toksikoloji Programı, alkolü “bilinen insan kanserojeni” ilan etti. 2012’de ise Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, alkolü en tehlikeli grup olan “Grup 1 kanserojenler” sınıfına dahil etti. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) de bu bulguları destekleyen bilimsel veriler sundu.
İLGİLİ HABERLER
- Alkollü araç kullanmak artık imkansız: Alkol kilidi devrede!15 Mart 2025Gündem
- Ankara'da sahte içkiden hayatını kaybedenlerin sayısı 57'ye yükseldi18 Şubat 2025Asayiş
Tüm bu uyarılara rağmen, 2019’da yapılan bir ankete göre Amerikalı yetişkinlerin %50’sinden fazlası hâlâ alkolün kansere neden olabileceğinden habersiz. Uzmanlar bu farkındalık eksikliğinin, halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor.
Alkol Vücutta Nasıl Kansere Yol Açıyor?
Kanser, hücrelerin kontrolsüz bölünmesiyle ortaya çıkıyor. Alkol ise bu süreci tetikleyerek DNA hasarına ve mutasyonlara neden oluyor. Vücutta asetaldehit adı verilen zararlı bir kimyasala dönüşen alkol, doğrudan kansere yol açabilen bir madde olarak tanımlanıyor. Aynı zamanda oksidatif stres, kronik iltihaplanma, hormon dengesizlikleri ve tütünle etkileşim gibi faktörler de riski artırıyor.
Özellikle kadınlarda, alkol tüketiminin östrojen seviyelerini yükselttiği ve meme kanseri riskini ciddi oranda artırdığı da bilimsel verilerle ortaya kondu.
“Güvenli Doz” Var mı?
CDC ve Ulusal Alkol Bağımlılığı Enstitüsü, kadınlar için günde bir, erkekler içinse iki kadehten fazla içki tüketilmemesini öneriyor. Ancak son raporlar, bu sınırların altında kalan tüketimin bile kanser riskini artırabileceğini ortaya koyuyor. Her bireyin alkolü metabolize etme biçimi farklı olduğu için, uzmanlar kansere karşı en güvenli seçeneğin hiç alkol tüketmemek olduğunu vurguluyor.
SON DAKİKA
- Kayınvalidesini hamile bırakmıştı: O olayda skandal gelişme!16 Nisan 2025Gündem
- Fenerbahçe'ye 75 milyon TL'lik müjde!16 Nisan 2025Futbol
- Her şeyi deneyip zayıflayamayanlar: Sebep bu olabilir!16 Nisan 2025Sağlık
- Klinik hatasıyla başka birinin çocuğunu doğurdu16 Nisan 2025Dünya
- Tarkan'ın acı günü!16 Nisan 2025Gündem
- Rusya’dan Tahran’a yeşil ışık!16 Nisan 2025Dünya
- 25 bin öğretmen atama takvimi belli oldu16 Nisan 2025Eğitim
- Organ naklinde devrim: Bilim insanları domuz karaciğerini test edecek16 Nisan 2025Sağlık
- MHP, PKK'nın silah bırakacağı tarihi açıkladı16 Nisan 2025Gündem
- Beğen%0
- Bunu Beğenmedim%0
- Ha-ha%0
- Şaşırtıcı%0
- Üzücü%0
- Öfke Uyandırıyor%0
İlk yorum yapan siz olun