Gözden çubuk sokularak beyne ulaşılan tedavi: Tıp dünyasının karanlık tedavisi!

Kimi zaman bir çekiç ve metal çubukla yapılan, bazen izinsiz uygulanan bu yöntem; insanları iyileştirmek yerine susturdu, kişiliklerini yok etti...

Zeynep TURGUT
Son Güncelleme: 24 Nis 2025 17:09
Yayınlanma: 24 Nis 2025 17:09
Okuma Süresi: 37 saniye
Gözden çubuk sokularak beyne ulaşılan tedavi: Tıp dünyasının karanlık tedavisi!
Haberi Paylaş

20. yüzyılda binlerce insana uygulanan lobotomi, psikiyatrik hastalıklara çare olmaktan çok yeni sorunlara neden oldu. Bilimsel ilerlemenin karanlık bir sayfası: Lobotominin tarihi, uygulanışı ve sonuçları…

1930’lu yıllarda ortaya çıkan lobotomi, başlangıçta akıl hastalıkları için bir umut olarak görülmüştü. Portekizli nörolog António Egas Moniz, bu yöntemi geliştirerek şizofreni, bipolar bozukluk ve ağır depresyon gibi rahatsızlıkları tedavi etmeyi hedefledi. 1949’da Nobel Tıp Ödülü’nü bile kazandı. Ancak zamanla yöntemin ağır yan etkileri ortaya çıkınca lobotomi, tartışmaların odağına oturdu.

Lobotomi Nedir, Nasıl Uygulanırdı?

Gözden çubuk sokularak beyne ulaşılan tedavi: Tıp dünyasının karanlık tedavisi!

Lobotomi, beynin ön loblarındaki sinir bağlantılarının cerrahi olarak kesilmesiyle uygulanan bir işlemdi. En yaygın teknik, "transorbital lobotomi" olarak bilinen, göz çukurundan sokulan bir metal çubukla beynin delinmesi yöntemiydi. Bu işlem genellikle lokal anestezi ile yapılıyordu ve birkaç dakika içinde tamamlanabiliyordu. Uygulayıcılardan biri olan Dr. Walter Freeman, işlemi bir "ofis prosedürü" gibi tanımlayarak yaygınlaştırmıştı.

  • Bunu Beğenmedim%0
  • Ha-ha%0
  • Şaşırtıcı%0
  • Üzücü%0
  • Öfke Uyandırıyor%0

Görüşünüzü Yazın

Aklınızdan neler geçiyor?
İlk yorum yapan siz olun
ÜST
Paylaş
KİM KİMDİR?TARİHTE O AN