Greenpeace Türkiye’nin yeni araştırması, İstanbul’daki market ve pazarlarda satılan meyve ile sebzelerin çoğunda zararlı kimyasal kalıntılara rastlandığını ortaya koydu. Gıda güvenliği, sahte ürünler ve zararlı kimyasallar son yıllarda önemli bir tartışma konusu olurken, Greenpeace’in İstanbul’daki 155 sebze ve meyve örneği üzerinde gerçekleştirdiği analiz, ciddi sağlık risklerine yol açan kimyasalların varlığını gözler önüne serdi.
İstanbul’daki beş büyük zincir market ve semt pazarlarından toplanan örneklerde, ürünlerin %61’inde birden fazla pestisit kalıntısı, %43’ünde ise PFAS (per- ve poliflorooktan sülfonik asit) maddesi tespit edildi. Ayrıca, ürünlerin %31,6’sı Türk Gıda Kodeksi’ne uygun bulunmadı ve 50 üründe ruhsatsız pestisit kullanımı saptandı.
Pestisit ve PFAS Tehlikesi:
Greenpeace Türkiye'nin raporunda, özellikle salamura yaprak, sivri biber, ıspanak ve armut gibi ürünlerde yasaklı veya limit üstü pestisit kullanımı öne çıkıyor. Bu kimyasallar, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilir.
Çocuklar İçin Ekstra Risk:
Dr. Bülent Şık’ın raporuna göre, pestisitlerin çocukların bağışıklık, sinir ve hormonal sistemleri üzerinde olumsuz etkiler yarattığı belirtiliyor. Gelişim çağındaki çocukların bu kimyasallara maruz kalması, beyin gelişim sorunlarına ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. PFAS ise kanser, tiroit bozuklukları, karaciğer hasarı ve doğurganlık problemleri gibi ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmektedir.
Salamura yaprak (%80)
Yeşil sivri biber (%70)
Ispanak (%67)
Kıvırcık marul (%40)
Golden/Starking elma (%30)
Dolmalık biber (%20)
Domates (%13)
Portakal (%10)
Salatalık (%7)