Burdur Gölü için kritik adım!
Burdur Gölü'nün kuruyan kıyı alanlarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı için düzenlenen çalıştayda, gölün geleceği masaya yatırıldı. İşte detaylar...
Burdur’da, “Burdur Gölü Kuruyan Kıyı Alanlarının Korunması, Ekolojik Düzenlemesi ve Sürdürülebilir Kullanımı” çalıştayı gerçekleştirildi.
Çalıştay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Burdur Valiliği, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ve MAKÜ Salda Bilim Merkezi işbirliğiyle MAKÜ Lavanta Tepesi Otel’de düzenlendi.
Vali Tülay Baydar Bilgihan, yaptığı konuşmada, Burdur Gölü’nün kuruyan kıyı alanlarının ekolojik düzenlemesi ve sürdürülebilir kullanımı için yol haritasının belirlenmesinin hedeflendiğini söyledi.
Gölü Geleceğe Taşımalıyız!
Çalıştayın sosyoekonomik, sosyolojik, çevresel kentleşme ve tarımsal etkileri gibi birçok boyutu olduğuna değinen Bilgihan, “Hepimiz sorunu biliyoruz. Sorun, iklim değişikliği ile birlikte yüksek oranda hissettiğimiz su kaybı ve dolayısıyla çekilen ekolojik anlamdaki alanların ne yapılabileceği konusu ama aslında bunun ötesinde bunun içerisinde sadece bir alanı ekonomiye, tarıma veya şehirleşmeye kazandırmak değil geleceğimize kazandırmak konusu.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Beyhan Oktar ise Burdur Gölü ve çevresinin doğal sit alanı statüsünde olduğunu ve sit statülerinin güncellenmesine yönelik çalışmaların başlatıldığını kaydetti.
Endemik Türlerin Ev Sahibi, Göçmen Kuşların Uğrak Noktası
Burdur Gölü’nün, barındırdığı endemik türler ve sahip olduğu özellikleriyle dünya ölçeğinde önemli bir ekosistem olduğunu dile getiren Oktar, “Burdur Gölü, kuşlar ve diğer canlılar için habitat oluşturması ve sağladığı diğer ekosistemleriyle birlikte ülkemizin önemli su kaynaklarından biri olarak öne çıkmaktadır. Ancak son yıllarda yaşanan iklim değişikliği ve antropojenik (insan eylemi veya eylemsizliğinden kaynaklanan) etkilerin ülkemizdeki sulak alanlarının birçoğu üzerinde olumsuz etkilerini görmekteyiz. Çeşitli kuş çeşitlerinin göç dönemlerinde önemli bir uğrak olması özelliğiyle de Burdur Gölü’müz bu durumdan en çok etkilenen alanlardan biridir. Göl su seviyelerinde azalmalar meydana geldiğinden özellikle gölün kıyı kısımlarında yoğun tuz miktarı gözlenmekte, çevrede yaşayan insanlar ve diğer canlılar olumsuz etkilenmektedir.” ifadelerini kullandı.
AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz da gölün çekilen bölgelerinin kontrol altına alınması ve tozlaşmanın engellenmesi gerektiğini vurguladı.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ise Salda Bilim Merkezinin yalnızca Salda Gölü’yle ilgili çalışmalar yapmayacağını, Burdur’daki tüm göller, sulak alanlar ve ekolojik çevre üzerine çalışmalar yapmayı planladıklarını bildirdi.
Çalıştay, akademisyenlerin sunumlarıyla sona erdi.
SON DAKİKA
- DMM, "Toki" iddialarını yalanlandı18 Nisan 2025Gündem
- Ersun Yanal, Bir Hafta İçinde Hem Annesini Hem Babasını Kaybetti18 Nisan 2025Futbol
- "İmamoğlu, dükkanlarımı gasp ettirdi"18 Nisan 2025Gündem
- Feci teleferik kazasında 4 kişi hayatını kaybetti!18 Nisan 2025Dünya
- ABD, Suriye'den çekiliyor mu?18 Nisan 2025ABD
- Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP'ye yüklendi: Sanatçılarımızı fişlediler!18 Nisan 2025Gündem
- Bir aşı daha ücretsiz oldu: Aile sağlığı merkezinde yapılıyor18 Nisan 2025Sağlık
- 103 çocuğa cinsel istismarda bulunan sapık yakalandı18 Nisan 2025Gündem
- Evdeki elektroniklerinizin içinde altın saklı olabilir! Uzmanlar uyarıyor18 Nisan 2025Teknoloji
- Beğen%100
- Bunu Beğenmedim%0
- Ha-ha%0
- Şaşırtıcı%0
- Üzücü%0
- Öfke Uyandırıyor%0
İlk yorum yapan siz olun