Ekonomi
Haberler

Balıkçılık sezonunun tarihleri için yeniden değerlendirme talebi

Türkiye karasularında endüstriyel balık avcılığı sezonu 15 Nisan 2025 tarihi itibarıyla resmen sona erdi. TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu Başkanı Emrah karayel, su ürünleri av sezonunun tarihlerinin değişmesiyle ilgili çokça talep geldiğini belirterek, “Özellikle bölgesel balıkçılığa geçilmesiyle birlikte bölgelere göre farklılaşması anlamında ve bilimsel çalışmalar neticesinde uygulamaların yeniden değerlendirilmesini tavsiye ediyoruz." dedi.

Yağmur SERTKAYA
Son Güncelleme: 16 Nis 2025 18:56
Yayınlanma: 16 Nis 2025 18:56
Okuma Süresi: 3 dakika 1 saniye
Balıkçılık sezonunun tarihleri için yeniden değerlendirme talebi
Haberi Paylaş

Türkiye karasularında endüstriyel balık avcılığı sezonu 15 Nisan 2025 tarihi itibarıyla resmen sona erdi. TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu Başkanı Emrah karayel, su ürünleri av sezonunun tarihlerinin değişmesiyle ilgili çokça talep geldiğini belirterek, “Özellikle bölgesel balıkçılığa geçilmesiyle birlikte bölgelere göre farklılaşması anlamında ve bilimsel çalışmalar neticesinde uygulamaların yeniden değerlendirilmesini tavsiye ediyoruz.” dedi.

TBMM’de balıkçılık ve su ürünleri sektöründeki sorunların araştırılması ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamladı. Komisyon Başkanı Emrah Karayel, düzenlediği basın toplantısında yaklaşık 189 saatlik bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. Bu süreçte 2 bin sayfa tutanak tutulduğunu belirten Karayel, “Yoğun ve kapsamlı bir sürecin ardından komisyon raporumuzu dün Meclis Başkanımıza sunduk.” dedi.

Komisyon Başkanı Karayel, hazırlanan raporun 9 bölüm ve 129 başlıktan oluştuğunu söyledi. Sektörü iki ana başlık altında değerlendirdiklerini aktaran Karayel, “Avcılık ve yetiştiricilik su ürünleri sektörünün temelini oluşturuyor.” dedi.

Avcılıkla ilgili önerilerden bahseden Karayel, bölgesel balıkçılık uygulamalarına geçilmesini tavsiye ettiklerini belirterek, önemli bir diğer önerilerinin ise kota uygulamasının yaygınlaştırılması olduğunu söyledi. Hali hazırda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucu hamsi türü için kota uygulamasının başladığını hatırlatan Karayel, “Hamsi dışında palamut, istavrit ve lüfer gibi türler de olmak üzere özellikle yoğun tüketimi olan türlerde de kota uygulamasının sürekli hayata geçirilmesini bakanlığımıza tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bölgelere göre farklı tarihler belirlenmeli

Komisyon Başkanı, “Bölgesel balıkçılık, kota uygulaması ve motor gücü artışlarının sınırlandırılması bizce son derece önemli.” diyerek, özellikle av sezonu tarihlerine ilişkin sahadan birçok talep aldıklarını belirtti. Bölgelere göre farklı tarihler belirlenmesi yönündeki talepleri değerlendirdiklerini aktaran Karayel, bu konuda bilimsel çalışmalar ışığında uygulamaların yeniden gözden geçirilmesini tavsiye ettiklerini söyledi.

Marmara Denizi ve boğazlarda avcılık yasağına yönelik taleplerin de gündeme geldiğini belirten Karayel, “Bu konuda da bilimsellik ilkesine uygun şekilde çalışmalar yapılmasını ve elde edilecek sonuçlara göre karar verilmesini öneriyoruz.” dedi.

Yetiştiricilik alanında ise raporda önemli öneriler yer alıyor. Yetiştiricilik tesislerinin kurulma süreçlerinin daha sade bir prosedüre bağlanması gerektiğini vurgulayan Karayel, alternatif türlerin üretiminin ve bu türlere sağlanan desteklerin artırılmasının önemine dikkat çekti.

Karayel, “Özellikle mavi yengeç, karides, jumbo karides ve Mersin balığı gibi türlerin üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bildiğiniz gibi havyar son derece kıymetli, bu nedenle bu türlerin üretimine yönelik desteklerin artırılmasını da raporumuzda vurguladık.” ifadelerini kullandı.

 

  • Bunu Beğenmedim%0
  • Ha-ha%0
  • Şaşırtıcı%0
  • Üzücü%0
  • Öfke Uyandırıyor%0

Görüşünüzü Yazın

Aklınızdan neler geçiyor?
İlk yorum yapan siz olun
ÜST
Paylaş
KİM KİMDİR?TARİHTE O AN