Doğalgaz
Haberler

Bakan Bayraktar’dan TANAP ve TAP açıklaması: Azerbaycan gazı Avrupa’da iki katına çıkacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan üzerinden Avrupa’ya doğal gaz taşıyan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı’nın (TAP) 32 milyar metreküp kapasiteyle hazır olduğunu belirtti.

Koray TÜMAY
Son Güncelleme: 02 Nis 2025 17:20
Yayınlanma: 02 Nis 2025 17:18
Okuma Süresi: 4 dakika 36 saniye
Bakan Bayraktar’dan TANAP ve TAP açıklaması: Azerbaycan gazı Avrupa’da iki katına çıkacak
Haberi Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan üzerinden Avrupa’ya doğal gaz taşıyan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı’nın (TAP) 32 milyar metreküp kapasiteyle hazır olduğunu belirtti. Azerbaycan’ın 2027’ye kadar Avrupa’ya gaz ihracatını iki katına çıkarma hedefini destekleyen bu altyapı, bölgedeki enerji güvenliğini güçlendiriyor. İşte Bayraktar’ın Azerbaycan Resmi Devlet Televizyonu AZTV’deki açıklamalarının detayları…

Türkiye-Azerbaycan Enerji İş Birliği Örneği

Bakan Bayraktar, AZTV’de katıldığı programda Türkiye ve Azerbaycan arasındaki enerji iş birliğinin küresel çapta örnek teşkil ettiğini vurguladı. “Bu iş birliği, Avrupa’nın doğal gaz arz güvenliği için kritik projeler doğurdu,” diyen Bayraktar, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’nın (BTC) günlük 700 bin varil petrolü dünya pazarına ulaştırarak dengeli bir arz sağladığını ifade etti.

TANAP ve TAP’ın Kapasitesi Hazır

Bayraktar, TANAP ve TAP boru hatlarının Hazar Denizi’nden Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğal gaz taşıdığını hatırlattı. Bu hatların 32 milyar metreküplük kapasiteyle inşa edildiğini belirten Bakan, “Azerbaycan’ın 2027’ye kadar Avrupa’ya ihraç ettiği gazı iki katına çıkarma hedefi için altyapı tamamen hazır,” dedi.

Avrupa’nın Doğal Gaz Güvenliği

TANAP ve TAP, Avrupa’nın enerji arz güvenliğinde stratejik bir rol oynuyor. Bayraktar, “Bu projeler, Avrupa’nın gaz ihtiyacını karşılamada önemli bir katkı sağlıyor,” diyerek, Azerbaycan gazının bölge için değerini vurguladı. Rusya’ya bağımlılığı azaltmayı hedefleyen Avrupa ülkeleri için bu hatlar, alternatif bir kaynak sunuyor.

Hazar Denizi’nde gaz üretimi için yapılacak yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini aktaran Bayraktar, şöyle devam etti:

“Bu konuda elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Türkiye olarak çok büyük bir doğal gaz pazarıyız. Önümüzdeki 15 yıl Azerbaycan’dan gelebilecek ilave kapasiteleri alabilecek iç piyasamız mevcut. Türkiye, sanayisi ve ekonomisi büyüyen, nüfusu artan bir ülke. Uzun dönemli bir alımla alakalı taahhüt konusunda kendimize güveniyoruz. Bunu Azerbaycan’daki ilgili muhataplarımıza, SOCAR’a uzun yıllardır defaatle söylüyoruz. Avrupa Birliği de bu noktada kararını olgunlaştırdığında TANAP’ın bu anlamda tam kapasite çalışması da mümkün olacak.”

Bayraktar, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı’yla iki ülke arasındaki boru hatlarına yenisinin eklendiğinin altını çizerek, “Türkiye üzerinden Nahçıvan’a ve oradaki yaşayan kardeşlerimize 30 yıl boyunca doğal gaz tedariki yapabilecek altyapıyı tesis etmiş olduk.” dedi.

4. Azerbaycan Türkiye Enerji Forumu’nun eylülde İzmir’de gerçekleşmesinin planlandığı bilgisini paylaşan Bayraktar, forumun enerjiyle ilgili tüm konuların masaya yatırılması, hükümetler arası görüşmelerin gerçekleştirilmesi ve yurt dışından iki ülkeye yatırım yapmayı planlayan firmaların davet edilmesi açısından önem arz ettiğini vurguladı.

Bakan Bayraktar, dünyadaki yeni siyasi gelişmeler nedeniyle yenilenebilir enerjinin geride kaldığı düşüncesinin doğru olmadığına işaret ederek, enerjiye yapılan yatırımların elektrik alanına kaydığını, bu yatırımların da yüzde 50’den fazlasının yenilenebilir enerjiye yapıldığını kaydetti.

Azerbaycan’ın yenilenebilir enerjide ciddi bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Bayraktar, “Nahçıvan bölgesinin ayrı bir potansiyeli var. Özellikle Hazar Denizi’nin offshore rüzgâr potansiyeli fevkalade yüksek. Dolayısıyla diğer bölgelerde olabilecek potansiyelde bu yeşil enerjinin, yenilenebilir enerjiyle üretilen elektriğin de piyasaya, tüketim noktalarına sunulması da önem arz ediyor. Burada oluşabilecek fazlanın ihraç edilmesi artık yeni bir proje olarak önümüzde.” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24. Taraflar Konferansı’nda (COP24) gündeme gelen “yeşil enerji koridoru” projesine de değinen Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bulgaristan, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında geliştirdiğimiz projede, Azerbaycan’da üretilecek elektriğin Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden de Avrupa’ya gönderilmesiyle ilgili bir çalışma yürütülüyor. Birkaç gün sonra Güney Gaz Koridoru’nun yıllık mutat toplantılarında, 4 ülke olarak bir anlaşma imzalayacağız. Yani bahsettiğimiz 4 boru hattına elektrik iletim hatları da ekleniyor. Sadece doğal gaz ve petrol alanında değil, elektrik alanında da Türkiye ve Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkı yapacak yeni bir projeyi, Azerbaycan’la hayata geçireceğiz.”

 

 

 

 

 

 

  • Bunu Beğenmedim%0
  • Ha-ha%0
  • Şaşırtıcı%0
  • Üzücü%0
  • Öfke Uyandırıyor%0

Görüşünüzü Yazın

Aklınızdan neler geçiyor?
İlk yorum yapan siz olun
ÜST
Paylaş
KİM KİMDİR?TARİHTE O AN