Sağlık
Haberler

Baharda alerjik riniti hafife almayın! Alerjik rinit için uzman tavsiyeleri

Bahar aylarında artan polenler, alerjik rinit ve alerjik hastalıkları tetikleyebilir. Op. Dr. Yalçın Özsoy, mevsimsel bu hastalıklarla başa çıkmanın yollarını ve tedavi seçeneklerini paylaşıyor.

Duygu CANLI
Son Güncelleme: 29 Mar 2025 10:18
Yayınlanma: 29 Mar 2025 10:13
Okuma Süresi: 3 dakika 13 saniye
Baharda alerjik riniti hafife almayın! Alerjik rinit için uzman tavsiyeleri
Haberi Paylaş

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte havada artan polenler, mevsimsel alerjik hastalıkların tetikleyicisi haline gelebilir. Academic Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Yalçın Özsoy, mevsimsel alerjik rinit özellikle bu dönemde sıkça görüldüğünü belirtiyor. Bahar ve yaz aylarında çevresel alerjenlere karşı bağışıklık sisteminin aşırı tepki göstermesiyle ortaya çıkan bu hastalıklar hem bireylerin sağlığını olumsuz etkiliyor hem de yaşam kalitesini düşürüyor.

Halk arasında saman nezlesi olarak adlandırılan alerjik rinitin her 4 kişiden birinde çok sık rastlanan bir hastalık olduğunu belirten Özsoy, sıklıkla burun  ve geniz akıntısı, hapşırma, göz yaşarması gibi şikayetlerin görüldüğü ve polen, tüy, mantar, ev tozu akarları  ve küfe karşı aşırı reaksiyon gösterip, vücudun kendi kendine oluşturduğu bir hastalık olduğunu ifade etti.

“Genetik olarak kodlanan ama çevresel faktörlerle ortaya çıkan bir hastalıktır”

Allerjik rinitin genetik olarak kodlanan ama çevresel faktörlerin tetiklemesiyle ortaya çıkan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Özsoy, “Allerjen madde ile karşılaşma sonrası burunda mast hücreleri dediğimiz hücrelerin öncülüğünde aşırı miktarda histamin adı verilen bir nörotransmitter ( hücreler arası haberleşmeyi sağlayan bir molekül ) salgılar.  Histamin salınımı sonucunda kılcal damar duvarlarının üzerindeki minik delikler genişler ve ortama çok aşırı miktarda sıvı, salgı oluşumu olur.  Bu reaksiyon sadece burunda değil tüm vücutta oluşur. Bu bağlamda, burnunda alerjik riniti olan bir hastanın cildinde egzama , akciğerlerinde astım vb. alerjik reaksiyonlar ya zaten vardır ya da uygun zemin gelişince  olabilir. Özetlemek gerekirse alerjik rinit, dış ortamdaki maddeleri düşman kabul edip onlara karşı savaş açma durumu da diyebiliriz ”dedi.

Özsoy, alerjik rinit belirtilerini; sürekli hapşırma, burun akıntısı ve tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, boğaz kaşıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, burun kanamaları, sık grip olmak ve gripten sonra uzun süren öksürük periyotları olarak sıraladı.

Alerjik rinit mi grip mi?

Uzman Doktor Özsoy, tanı konulmadan önce hastanın öyküsü, fiziksel muayene ve gerekli durumlarda tetkiklerle ile, mutlaka grip-influenza ve sinüzit ayırımı veya birlikteliği  yapılmasının öneminin altını çizdi.

Özsoy, “Genel anlamda alerjik rinitte şeffaf ve sulu akıntı var iken, gripte duman rengi ve daha koyu bir akıntı olur. Alerjide boğaz kaşıntısı var iken, gripte boğaz ağrısı vardır. Alerjide öksürük daha az ama gripte daha çoktur. Alerjide eklem ağrısı ve ateş olmaz, gripte her ikisi de görülür. Alerjide göz kaşıntısı ve sulanma var iken gripte çapaklanma olur” dedi.

Tedavi olarak ilk adımın alerjen maddelerden uzak durmak olduğunu belirten Özsoy, uzman kontrolü ve takibi ile ilaç ve aşı tedavilerinin alerjik rinit ile başa çıkmada önemli olduğunu belirtti.

  • Bunu Beğenmedim%0
  • Ha-ha%0
  • Şaşırtıcı%0
  • Üzücü%0
  • Öfke Uyandırıyor%0

Görüşünüzü Yazın

Aklınızdan neler geçiyor?
İlk yorum yapan siz olun
ÜST
Paylaş
KİM KİMDİR?TARİHTE O AN