Dünya
Haberler

Afrika'da korkutan salgın: 50 can aldı!

Sevde NAMALAN
Son Güncelleme: 27 Şub 2025 15:06
Yayınlanma: 27 Şub 2025 14:19
Okuma Süresi: 2 dakika 15 saniye
Afrika'da korkutan salgın: 50 can aldı!
Haberi Paylaş

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kaynakları tespit edilemeyen bir salgın, kısa süre içinde 50’den fazla can kaybına yol açtı. Uzmanlar, bu hastalığın zoonotik bir kökeni olabileceğini ve yeni bir patojen oluşma ihtimalinin arttığını dile getiriyor. Salgının henüz kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bilim camiasında kaygı yaratıyor. Prof. Dr. Eda Kepenekli, bu durumun zoonotik bir hastalık olabileceğini belirtirken, Türkiye açısından bir tehdit oluşturmasa da küresel yayılma hızının artabileceğini vurguladı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 50’den fazla insanın kısa bir süre içerisinde hayatını kaybetmesine yol açan ve henüz kaynağı tespit edilemeyen bir salgın, bilim camiasında ciddi bir kaygı oluşturdu. Konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Eda Kepenekli, Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden, hastalığın nasıl yayıldığı, belirtileri ve olası sebepleri üzerine önemli bilgiler paylaştı.

3 Çocuk Yarasa Yemiş!

Prof. Dr. Kepenekli, hastalığın başlangıçta yarasa tüketen üç çocukta ortaya çıkması ve ardından hızlı bir şekilde yayılması nedeniyle zoonotik bir hastalık olabileceğini ifade etti. Kepenekli, “Afrika, zoonotik hastalıkların yaygın olduğu bir bölge. Ebola, Marburg ve Lassa ateşi gibi ölümcül hastalıklar hayvanlardan insanlara geçerek salgınlara neden olmuştur. Mevcut salgının da benzer bir kaynağı olabilir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı ilk testlerde bilinen virüslerin tespit edilememesi, hastalığın yeni bir patojen olabileceğine işaret ediyor” şeklinde belirtti.

Türkiye için Tehdit Oluşturur mu?

Kepenekli, salgının şu anda Afrika kıtasıyla sınırlı olduğunu belirtirken, küresel seyahat ve ticaretin hastalıkların yayılmasını hızlandırabileceğini vurguladı. Kepenekli, “Bu tür salgınlar Türkiye’yi doğrudan tehdit etmese de, küreselleşen dünyada hiçbir ülke tam anlamıyla güvende değil. Uluslararası seyahatler, gıda ticareti ve göçler, enfeksiyonların sınırları geçmesini kolaylaştırıyor. Bu nedenle, sağlık otoritelerinin gelişmeleri dikkatlice takip etmeleri ve halk sağlığı önlemlerini yeniden değerlendirmeleri önemli” şeklinde konuştu.

 

 

 

  • Bunu Beğenmedim%0
  • Ha-ha%0
  • Şaşırtıcı%0
  • Üzücü%0
  • Öfke Uyandırıyor%0

Görüşünüzü Yazın

Aklınızdan neler geçiyor?
İlk yorum yapan siz olun
ÜST
Paylaş
KİM KİMDİR?TARİHTE O AN