Daha kaliteli uyku için uzmanından öneri!
İnsan hayatının büyük bir kısmını kaplayan ve yaşam kalitesinde etkili bir rol oynayan uyku kalitesinin daha verimli olması için uzman isimden açıklama geldi.
Beyin Farkındalık Haftası çerçevesinde ‘Uyuyorum Öyleyse Varım’ isimli bir konferans gerçekleştirildi. Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Bilgin Topçuoğlu, insanların yaşamının üçte birini etkileyen uykunun sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu belirtti. Uyku hijyeni konusunda önerilerde bulunan Topçuoğlu, “Öğle yemeğinden sonra kafein tüketmeyin. Yatma saatinden önce sigara içmeyin veya nikotin içeren diğer gıdalardan uzak durun. Yatağa aç girmemekle birlikte yatma vaktine yakın ağır yemek de yememek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Bilgin Topçuoğlu, konferansta insan hayatının üçte birini kapsayan uykunun önemini vurguladı. Uyku haplarından mutlaka kaçınılmasını gerektiğin ifade eden Topçuoğlu, “Endişelenmenize yol açan nedenlerle gün içinde ilgilenin, başucunuzda bir not defteri bulundurun. Aklınıza geleni not edin. Yatak odanızı sessiz, karanlık ve hafif soğuk duruma getirin” diye konuştu.
İLGİLİ HABERLER
- Uyku apnesi sinsi ve tehlikeli bir hastalık!13 Mart 2025Sağlık
- Bilim insanları uyardı: Tek gece uykusuzluk yetiyor!10 Mart 2025Sağlık
Topçuoğlu, “Uyku tüm memelilerde enerjinin korunmasını, sinir sisteminin gelişim ve onarımını sağlayan doğal bir süreçtir. Uyarılmışlığı, otomatik işlevleri, davranışı, bilişsel işlevleri ve hücre içi mekanizmaları kontrol eden sinir sistemi başta olmak üzere biyolojik yapının birçok bileşeni ile ilişkilidir” ifadelerini kullandı.
Alkol Kadar Refleks Zayıflatır
Topçuoğlu, “Kronik insomnianın ise en az yüzde 5-10 sıklıkta görüldüğü tahmin edilmektedir. Akut/kronik ayrımında 3 ay süre kriteri vardır. Üç ay boyunca kişi haftada iki ya da daha fazla sayıda uykusuzluk yaşadıysa kişi artık kronik insomnialıdır. Maalesef kronikleştikçe tedavisi güçleşmektedir. Bir gecede 5 saatten az uykunun trafik kazalarını 4,5 kat artırdığı yapılan çalışmalarda bildirilmiştir. Uykululuk ve uykuyla ilgili nedenler trafik kazalarının yüzde 20’sini oluşturmaktadır. Belli bir saatin altında yani 5 saatin altında uyumuşsa 4,5 kat artırdığını biliyoruz ama 3 saat ve daha az uyuyan kişiler alkol almış kadar refleksleri zayıflar, mukayese yetenekleri azalır ve koordinasyonları azalır dolayısıyla nasıl ki alkol alınca direksiyon başına geçemiyorsak uykusuz olunca da araç kullanılmaması gerekir” diye konuştu.
Aynı Saatte Kalkın
Topçuoğlu, uykulu hissetmeden yatağa girmemek gerektiğini belirtti. “Eğer 30 dakika içinde uykuya dalamadıysanız, yataktan kalkın. Her gece yatağa gitmeden önce gevşemenizi sağlayacak aktiviteler yapın. Her sabah aynı saatte uyanın. Gece boyunca düzenli bir uyku almaya çalışın. Şayet mümkünse şekerleme yapmaktan kaçının. Düzenli bir uyku programı oluşturun. Öğle yemeğinden sonra kafein tüketmeyin. Yatma saatinden 6 saat önce alkollü içeceklerden uzak durun. Yatma saatine yakın sigara içmeyin veya nikotin içeren diğer yiyecekleri almayın. Yatağa aç girmemeye dikkat edin, ancak yatma saatine yakın ağır yemek de yememelisiniz.” şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
- İstanbullular dikkat! İki metro istasyonu kapatılacak19 Nisan 2025Gündem
- Bir çay tabağı için 10 yıl mahkemelik oldular! Karar çıktı: o çay tabağı kime ait?19 Nisan 2025Çok Konuşulan Olaylar
- Orta Asya Türkiye'yi bağrına bastı! Bu sonuçlar ilk kez yayınlandı19 Nisan 2025Dünya
- Günde kaç bardak su içmeliyiz? Cevap sandığınızdan çok farklı!19 Nisan 2025Sağlık
- Trump'tan sürpriz hamle! O coin sahiplerine özel akşam yemeği19 Nisan 2025Ekonomi
- iPhone 17'nin yeni tasarımı ortaya çıktı – Bu değişiklik şaşkınlık yaratacak!19 Nisan 2025Donanım
- Beğen%0
- Bunu Beğenmedim%0
- Ha-ha%0
- Şaşırtıcı%0
- Üzücü%0
- Öfke Uyandırıyor%0
İlk yorum yapan siz olun