Ekonomi
Haberler

Bankada parası olanlar dikkat! Mevduat faizlerinde son durum nedir?

Aralık ayından bu yana faiz oranlarında ibre terse dönmeye başladı. Yılın ilk iki toplantısında da Merkez Bankası faiz indirimlerine devam ederken, parasını mevduatta değerlendirenler piyasadaki oranları merakla takip ediyor.

Koray TÜMAY
Son Güncelleme: 10 Mar 2025 11:12
Yayınlanma: 10 Mar 2025 11:12
Okuma Süresi: 4 dakika 9 saniye
Bankada parası olanlar dikkat! Mevduat faizlerinde son durum nedir?
Haberi Paylaş

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı öncesi yüzde 48 seviyelerine kadar çıkan mevduat faizlerinde bankalardan yeni ayarlamalar geldi.

Geçtiğimiz yılın en gözde ve risksiz yatırım araçlarının başında gelen mevduat faizlerinde yeni yıl itibarıyla Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam etmesiyle birlikte düşüş eğilimi sürüyor.

Son olarak Merkez Bankası geçtiğimiz hafta politika faizini 250 baz puan düşürerek yüzde 42,5 seviyesine çekmişti. TCMB Faiz indirimi öncesinde mevduat faizleri yüzde 48 seviyesine kadar çıkarken, bankalar mevduat sahiplerine uyguladıkları faiz oranlarını birkaç puan daha aşağı çekti.

Bankalar Neden Daha Yüksek Faiz Veriyor?

Merkez Bankası politika faizini yüzde 42,5 seviyesine çekse de bankalarda mevduat faizleri yüzde 47 civarında şekilleniyor. Peki bankalar neden politika faizinin üzerinde faiz veriyor? Şu anda 1 milyon TL’nin aylık getirisi ne kadar oldu? İlerleyen süreçte faizlerde yön ne olur? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri değerlendiren 3. Göz Danışmanlık Kurucusu Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Bankaların verdiği yüksek faiz daha çok kısa vadeli mevduat içindir. Bu sayede yüksek faizle uzun vadeli kredi kullandırıp, düşen faizlerle ileride daha düşük mevduat maliyetine katlanacakları için kullandırdıkları sabit faizli uzun vadeli kredilerde kar marjları da artmış olacak. O yüzden kısa vadede mevduata yüksek faiz vermeye devam ediyorlar.”

“Kısa Vadelerde de Faiz Düşüşü Oldu”

“Ancak son zamanlarda kısa vadelerde de bir miktar faiz düşüşü oldu. O yüzden bazı bankaların mevduat faizlerini %38’lere kadar düşürdüğünü, yüksek faiz verenlerin ise daha çok para çıkışına neden olmamak için bu oranlarla devam ettiğini düşünüyoruz. Ucuz kaynak girişiyle beraber kısa vadede de bütün bankaların maksimum %43 seviyesini geçmeyeceğini düşünüyoruz.”

“Rekabetçi Faiz Vermeye Devam Edebilirler”

“Enflasyondaki düşüş trendi devam ettiği takdirde TCMB’nin de politika faizlerini düşürme ihtimali yüksek. Ancak mevduat/kredi faizlerini etkileyen başka birçok önemli faktörler de var. Bankalara getirilen sınırlamalar, kredi kullandırım şartlarının zorlaştırılması gibi hususlar da etkili oluyor. Sıkı para politikasının etkilerini burada da görmekteyiz. Ucuz kaynak ucuz kredi demek olsa da ucuz kaynak daha düşük faizli mevduat demek. Ancak bankalar sendikasyon ve depo gibi başka kanallardan daha ucuz kaynak bulduğunda, mevcut kredileri sürdürmek ve maliyetleri aşağı çekmek için bu kaynağa yöneleceklerdir. O zaman kısa vadeli mevduat faizlerinin de düştüğünü hep birlikte göreceğiz.

Nisan ayı toplantısında TCMB’nin politika faizini 250 baz puan daha indirmesi büyük olasılık. Bunu gören bankalar da daha fazla kısa vadeli mevduatla uzun vadeli ve yüksek faizli fonlama imkanını elde etmek için rekabetçi faiz vermeye devam edebilirler.

Burada kritik konu yüksek faizle kredi verme imkanlarının daralıp daralmayacağıdır. Kredi faizlerinde düşüş olursa ki bazı kredilerde bu yönde sinyaller var, mecburen kısa vadeli mevduatlarda da faiz düşüşü 2 puana kadar olabilir.”

“Aylık 35 Bin TL Getirisi Var”

“Şu anda 1 milyon TL’nin 32 günlük getirisi %47 faiz ile 35.025,00 TL’dir 32 gün sonra alınacak bakiye 1.035.025 TL civarında olacaktır.”

“Yatırımcılar Mevduata Yönelimini Sürdürmeli mi?”

“Mevduat ile borsanın risk grubu aynı değil. Borsada değer kaybı, hatta tahta kapamalar nedeniyle tamamen paranın kaybedilme riski var. Oysa mevduatta böyle bir risk yok. Bizce kısa vadeli mevduatlar ve para piyasası fonları hala cazip. O yüzden değer kaybı riski almak istemeyenlerin bu yatırım aracında kalmaları daha mantıklı görünüyor. Jeopolitik riskler her zaman piyasalarda dalgalanmalar yaratabilir.”

 

  • Bunu Beğenmedim%0
  • Ha-ha%0
  • Şaşırtıcı%0
  • Üzücü%0
  • Öfke Uyandırıyor%0

Görüşünüzü Yazın

Aklınızdan neler geçiyor?
İlk yorum yapan siz olun
ÜST
Paylaş
KİM KİMDİR?TARİHTE O AN