Türk Devletleri Teşkilatı Yeni Üye Kabul Edecek Mi?

Duygu CANLI
Son Güncelleme: 05 Mar 2025 11:43
Yayınlanma: 20 Şub 2025 15:22
Okuma Süresi: 4 dakika 26 saniye
Türk Devletleri Teşkilatı Yeni Üye Kabul Edecek Mi?
Haberi Paylaş

Kasım 2022’den bu yana Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreterliği görevini yürüten Kubanıçbek Ömüraliyev TDT’nin çalışmalarını, kazanımlarını ve gelecek perspektiflerini değerlendirdi.

“TDT bir ittifak olmanın ötesinde, köklü kardeşlik bağlarıyla bir araya gelmiş bir aile”

TDT’nin kendisinin sadece bölgede değil, aynı zamanda küresel sahnede de önemli bir aktör olarak konumlandırdığını söyleyen Ömüraliyev, “2011’den bu yana, ticaret ve ekonomik iş birliğinden eğitim, kültür ve sosyal politikalara kadar geniş bir yelpazede kilit kararların alındığı düzenli liderler zirveleri gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

TDT yeni üye devletleri kabul edecek mi?

Genel Sekreter Kubanıçbek Ömüraliyev, teşkilatın yeni üye ülkeleri kabul edip etmeyeceğine ilişkin şu yanıtı verdi.

“2021 yılında Teşkilatın yeniden yapılandırılması kapsamında Nahçıvan Anlaşması’nda değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemelere göre, yalnızca Türk dilinin resmi veya devlet statüsüne sahip olduğu ülkeler üye veya gözlemci olarak kabul edilebiliyor. Böylece genişleme kriterleri hiçbir belirsizliğe yer bırakmayacak şekilde net olarak tanımlandı.”

Orta Koridor

Ömüraliyev, TDT’nin üye devletleri arasında ekonomik iş birliğini artırmak, ticareti geliştirmek ve bölgesel entegrasyonu güçlendirmek için şu anda yürütmekte olduğu kilit girişimler ve projeleri anlattı:

“En önemli projelerden biri, ülkelerimizin topraklarından geçen ve Asya’yı Avrupa’ya bağlayan Orta Koridor olarak da bilinen Trans-Hazar Uluslararası Ulaştırma Koridorudur. Tarihsel olarak bu güzergah İpek Yolu olarak biliniyor. Kuzey Koridorundan 2,000 kilometre daha kısa ve deniz yollarından üç kat daha hızlı olan bu güzergah, malların Çin’den Avrupa’ya sadece 15 günde ulaştırılmasını sağlayarak benzersiz avantajlar sunuyor.

Orta Koridor boyunca altyapının iyileştirilmesi, 2030 yılına kadar taşınan mal hacminin üç katına çıkarak 11 milyon tona ulaşmasına katkıda bulunacak. “Türk Dünyası 2040 Vizyonu ”nda bu koridor, ülkelerimizi Doğu ve Batı arasında daha kısa ve güvenli bir ulaşım güzergahı oluşturarak bölgesel ve küresel tedarik zincirlerine entegre etmek için kilit bir stratejik hedef olarak belirlendi.

Türk Yatırım Fonu

İş birliğimizin bir diğer kilit alanı da yatırım iş birliğidir. 2023 yılında 500 milyon dolar başlangıç sermayesi ile kurulan Türk Yatırım Fonu, iç ticaretin geliştirilmesi ve yatırımların çekilmesini teşvik eden projelerin finansmanı için bir platform sağlıyor. Ayrıca, 2 milyondan fazla şirketi bir araya getiren Türk Devletleri Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, bölgedeki ekonomik bağların güçlendirilmesine aktif olarak katkıda bulunuyor.

Bunların yanı sıra, Bişkek’teki son zirvede Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması imzalanmış ve TDT üye ülkeleri arasında kesintisiz dijital ticaret ve dönüşümün sağlanması yönünde önemli bir adım atıldı.”

Türk Üniversiteler Birliği

Eğitim ve kültür konuları da Türk Devletleri Teşkilatı için büyük önem taşıyor. İşte bu alanlardaki bazı projeler:

Bunun en güzel örneklerinden biri, 100’den fazla üniversiteyi bir araya getiren Türk Üniversiteler Birliği’dir. Bu iş birliği sadece öğrenci ve öğretim üyesi değişimini sağlamakla kalmamakta, aynı zamanda ülkelerimiz arasında ortak bir akademik ortamı teşvik ederek müşterek eğitim standartlarının benimsenmesine de yardımcı oluyor.

TDT güvenlik alanındaki iş birliğini güçlendiriyor mu?

Genel Sekreter Ömüraliyev, Bişkek’teki son zirvede Türk Devletleri Sivil Koruma Mekanizması’nın kurulmasına ilişkin uluslararası bir anlaşmanın imzalanmasının önemli bir başarı olduğunu açıkladı. Ömüraliyev, “Bu mekanizma, doğal afetlere ve acil durumlara müdahalede koordineli bir yaklaşım getirecek, tehlikelere karşı hızlı müdahaleyi kolaylaştıracak ve kriz durumlarında ülkelerimiz arasındaki koordinasyonu artıracak.” değerlendirmesinde bulundu.

Genel olarak Teşkilat, 2025 yılı için stratejik iş birliğine odaklanan geniş kapsamlı gündemini sürdürecek.

Ömüraliyev, “Önceliklerimizden biri yatırımlar ve hizmetler alanlarında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin ilerletilmesi olacakt. Bu, iktisadi iş birliğinin önündeki engellerin kaldırılmasına ve daha entegre bir ticaret alanı yaratılmasına yardımcı olacak önemli bir adımdır.” dedi.

 

 

  • Bunu Beğenmedim%0
  • Ha-ha%0
  • Şaşırtıcı%0
  • Üzücü%0
  • Öfke Uyandırıyor%0

Görüşünüzü Yazın

Aklınızdan neler geçiyor?
İlk yorum yapan siz olun
ÜST
Paylaş
KİM KİMDİR?TARİHTE O AN