Bir asır önce kapatılan petrol kuyuları tekrar açılıyor
Petrol arama çalışmaları kapsamında, Van’ın Muradiye ilçesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yürütülen projede Beşparmak Mahallesi Kürzot bölgesine 200 tonluk dev sondaj kulesi kuruldu. Tarihi kayıtlara göre 1915'te Rusların petrol çıkardığı bu bölgede, şimdi Türkiye'nin yerli enerjisi için çalışmalar yapılıyor. İlçeye yaklaşık 25 kilometre mesafede, 2 bin 300 rakımda bulunan dağın eteklerinde başlatılan çalışmalar, zorlu coğrafi koşullarla birlikte sürdürülüyor.
Petrol arama çalışmaları kapsamında, Van’ın Muradiye ilçesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yürütülen projede Beşparmak Mahallesi Kürzot bölgesine 200 tonluk dev sondaj kulesi kuruldu. Tarihi kayıtlara göre 1915’te Rusların petrol çıkardığı bu bölgede, şimdi Türkiye’nin yerli enerjisi için çalışmalar yapılıyor. İlçeye yaklaşık 25 kilometre mesafede, 2 bin 300 rakımda bulunan dağın eteklerinde başlatılan çalışmalar, zorlu coğrafi koşullarla birlikte sürdürülüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ile TPAO iş birliğiyle ruhsatlandırılan sahada yaklaşık 200 personel görev yapıyor. Bölgede güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarılırken, jandarma ve güvenlik korucuları 24 saat esasına göre nöbet tutuyor. Çalışmaların dört mevsim boyunca kesintisiz sürdürüleceği bildirildi.
110 yıl önce Ruslar bölgeden 5 ton petrol çıkardı
İLGİLİ HABERLER
- Borsada kulaktan kulağa: Operasyon sızdırıldı mı ?19 Mart 2025Borsa
- Bakan Bolat: 2026’da bütçe açısından rahatlama olacak17 Mart 2025Ekonomi
Bölgedeki saha faaliyetlerini inceleyen Muradiye Kaymakamı Melih Aydoğan ve AK Parti Van İl Başkanı Abdulahat Arvas, süreci yakından takip etti. Arvas, bölgenin tarihsel olarak da önemli bir petrol geçmişine sahip olduğunu belirterek, “1915 Rus-Ermeni işgali sırasında, Ruslar burada günlük 5 ton petrol çıkarmış ve bölgeden çekilirken kuyunun üzerini kapatmışlar. Hâlâ derenin dibinde o döneme ait izlere rastlamak mümkün. O dönemde çıkarılan petrol, Van Gölü’ndeki teknelerde, ısıtma ve aydınlatma sistemlerinde kullanılmış.” dedi.
Saha verileri diğer bölgelerde yürütülecek sondaj çalışmalarına ışık tutacak
Abdulahat Arvas, iki yıl önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sundukları raporun ardından yapılan uydu taramaları ve hazırlık süreciyle birlikte, bölgede huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla çalışmaların başladığını aktardı. “200 tonluk kuleyle bin 50 metre derinliğe inilerek petrol aranıyor. Kaliteli ve yüksek graviteye sahip petrol bulunması durumunda, ülke ekonomisine ve bölge istihdamına önemli katkılar sağlanacaktır.” diyen Arvas, sahadan elde edilecek verilerin, diğer bölgelerde yürütülecek sondaj çalışmalarına da ışık tutacağını söyledi.
Çatak bölgesinde de petrol, maden ve sıcak su kaynaklarının bulunduğunu hatırlatan Arvas, “İnşallah, terörden uzak bir dönemde bu kaynakları da ekonomimize kazandıracağız. Bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
- Dün akşamdan beri kayıp: Genç kız evden mi kaçtı?19 Nisan 2025Gündem
- Bu kez maratonda robotlar da koştu19 Nisan 2025Spor
- Oyuncu Sevil Akdağ arkadaşını öldürdü!19 Nisan 2025Gündem
- İstanbullular dikkat! İki metro istasyonu kapatılacak19 Nisan 2025Gündem
- Bir çay tabağı için 10 yıl mahkemelik oldular! Karar çıktı: o çay tabağı kime ait?19 Nisan 2025Çok Konuşulan Olaylar
- Orta Asya Türkiye'yi bağrına bastı! Bu sonuçlar ilk kez yayınlandı19 Nisan 2025Dünya
- Günde kaç bardak su içmeliyiz? Cevap sandığınızdan çok farklı!19 Nisan 2025Sağlık
- Trump'tan sürpriz hamle! O coin sahiplerine özel akşam yemeği19 Nisan 2025Ekonomi
- Beğen%0
- Bunu Beğenmedim%0
- Ha-ha%0
- Şaşırtıcı%0
- Üzücü%0
- Öfke Uyandırıyor%0
İlk yorum yapan siz olun