İstanbul'u bekleyen tehlike! "Aynı anda patlayabilir!"

Bolu'da yaşanan otel yangının ardından ülke genelinde yeniden tedbir ve olasılıklar gözden geçirilmeye başlandı. TBMM Kartalkaya Otel Yangınını Araştırma Komisyonu'na bilgi veren uzmanlar, İstanbul'da olması beklenen büyük bir depremde korkutan ihtimalleri gözler önüne serdi. 

Sevde NAMALAN
Son Güncelleme: 10 Nis 2025 12:26
Yayınlanma: 10 Nis 2025 12:22
Okuma Süresi: 2 dakika 25 saniye
İstanbul'u bekleyen tehlike!
Haberi Paylaş

Komisyona verilen bilgide, olası bir deprem durumunda İstanbul’da 500 doğalgaz servis kutusunda aynı anda patlama ile yangın çıkabileceğini duyurdu.

TBMM Kartalkaya Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, çalışmalarına devam ediyor. Komisyonun son toplantısında İstanbul’daki yangın riski ele alınarak değerlendirildi. İstanbul Üniversitesi’nden akademisyenler Dr. Ali Derdar Gültek ve Dr. Uğur Emre Temelli, megakentin yangın riski hakkında milletvekillerine bilgi sundu.

1200xauto

Dr. Gültek, İstanbul’da olası 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin 500 doğalgaz servis kutusunda aynı anda yangın çıkarma olasılığı bulunduğunu belirtti. Bu kapsamda Gültek, Şişli, Maslak ve İkitelli gibi otel, rezidans ve iş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerde İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı ile birlikte yaptıkları ortak bir çalışma olduğunu söyledi.

Tarihi Alan Tehlikede!

Türkiye gazetesinin haberine göre; birçok söndürme ve algılama sisteminin kurulduğu gibi bırakıldığını anlatan Gültek, “Bizimle beraber binayı gezen yönetici, teknik kişi ‘Bizde böyle sistem mi vardı?’ diye tepkiler veriyordu.” şeklinde konuştu.

Tarihi Yarımada’daki ahşap yapıların oluşturduğu yangın tehlikesine vurgu yapan Gültek, olası bir deprem durumunda çıkabilecek yangınlar için Boğaziçi Üniversitesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğü bir hasar tespit simülasyonu bulunduğunu belirtti.

Yapılması Gerekenleri Sıraladı

Dr. Uğur Temelli, tarihi yapılar üzerindeki yangınlara müdahale etmenin ve koruma sağlamanın zorluklarına dikkat çekerek, “Bu yapıların kullanım amaçları çeşitlendi. Konut, okul ve müze gibi farklı kullanımların her birinde yangın yükü ve riski artış gösterdi.” ifadelerini kullandı. İstanbul’daki tarihi mekanlarda meydana gelen yangınları hatırlatan Temelli, “Bu yerlerde yangın, geri döndürülemeyen bir risk oluşturuyor. Özel bir dikkat gerektiren bir süreç.” dedi. Ayrıca, acilen ulusal bir yangın veri sistemi kurulması gerektiğini belirten Temelli, “Yangın yönetmeliği yeniden gözden geçirilmeli, iş yerleri ve konutlar arasında net bir ayrım yapılmalı; Yangın Güvenliği Koordinasyon Merkezi ve Ulusal Yangın Laboratuvarı kurulmalıdır.” şeklinde konuştu.

  • Bunu Beğenmedim%0
  • Ha-ha%0
  • Şaşırtıcı%0
  • Üzücü%0
  • Öfke Uyandırıyor%0

Görüşünüzü Yazın

Aklınızdan neler geçiyor?
İlk yorum yapan siz olun
ÜST
Paylaş
KİM KİMDİR?TARİHTE O AN