Ormanın gölgesinde yaşayan bin yıllık Türkmen halkı: Tahtacılar
Oğuz boylarından gelen, ağaçla hayat kuran, inancını ormanın kalbinde sürdüren bir topluluk: Tahtacılar. Anadolu’nun dağ köylerinde sessizce yaşayan bu Türkmen halkı, hem zanaatlarıyla hem inançlarıyla eşsiz bir kültürel miras taşıyor.
Türkiye’nin Batı ve Güney kıyılarında, ormanların sessizliğinde yüzlerce yıldır kök salan bir topluluk var: Tahtacılar. Kimi zaman dağ yollarında ellerinde baltalarıyla, kimi zaman halk türkülerinde yürek dağlayan ezgileriyle karşımıza çıkarlar. Onlar yalnızca bir zanaatın değil, bir kültürün taşıyıcısıdır: Ağaçerilerin torunları, doğanın izinde yürüyenlerdir.
Ağaçerilerden Tahtacılara Uzanan Yolculuk
Tahtacıların geçmişi, Oğuz boylarına dayanan Ağaçerilere kadar uzanıyor. Moğol istilası, Timur’un seferleri derken yurtlarından kopan bu topluluk, 15. yüzyılda Osmanlı topraklarında yeniden kök saldı. Adlarını da işledikleri tahtadan, yaşadıkları ormanlardan aldılar. Osmanlı arşivlerinde ilk kez “Cemāat-ı Tahtacıyān” adıyla 16. yüzyılda kayıtlara girdiler.
Ağaçtan Hayat Kurdular
Tahtacılar yüzyıllar boyunca orman işçiliği yaptılar. Sadece ağaç kesmek değil; ağaçla yaşamak, ağaçtan ev, ağaçtan umut kurmak onların yaşam felsefesiydi. Kadın-erkek birlikte çalıştılar. Düğünlerinde, cenazelerinde, bayramlarında bile orman onların kutsalıydı.
İnançta Derin Kökler
Tahtacılar, Alevi İslam inancı içinde, özellikle Kızılbaş geleneğini yaşatır. Bektaşi inancından farklı yönleri olan bu topluluk, Hz. Ali’ye büyük bir sevgiyle bağlıdır. Kapalı bir cemaat yapısına sahip olan Tahtacılar, dedelik sistemi ile yönetilir. Dede, cemaatin manevî lideridir ve yalnızca ocakzade soyundan gelenler bu görevi üstlenebilir.
İLGİLİ HABERLER
- Pegasus'tan kaçırılmayacak fırsat: 1 TL'ye uçak bileti kampanyası!18 Mart 2025Ekonomi
- Masal değil gerçek: Canavar bina!17 Mart 2025İlginç Haberler
- Hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 30,4 milyonu aştı!09 Mart 2025Ekonomi
Ocaklar, Oymaklar ve Dağların Ardındaki Hayat

İzmir Narlıdere’deki Yanınyatır Ocağı ve Aydın Reşadiye’deki Hacı Emirli Ocağı, Tahtacı inancının iki önemli merkezidir. Çobanlı, Nacarlı, Tomaklı, Çaylaklı gibi oymaklar bu ocaklara bağlıdır. Onların ziyaret yerleri de vardır: Ceyhan’daki Durhasan Dede ve İslahiye’deki İbrâhîm-i Sânî, Tahtacıların manevi yolculuğundaki duraklardır.
SON DAKİKA
- Türk sinemasının anne Sesi: Adile Naşit’i anlatan film geliyor!16 Nisan 2025Kültür ve Sanat
- Hollanda’da Türk suç çetesine şafak operasyonu!16 Nisan 2025Dünya
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Pervin Buldan’a telefon!16 Nisan 2025Gündem
- İmamoğlu Financial Times'a yazdı! Mesajı dikkat çekti16 Nisan 2025Gündem
- Sevenlerini yasa boğan haber: Ünlü iş insanı hayatını kaybetti!16 Nisan 2025Gündem
- Hulusi Akar'dan KKTC'yi yok sayanlara sert tepki!16 Nisan 2025Dünya
- Kalp rahatsızlığı olanlar dikkat: Ölümcül riskleri var!16 Nisan 2025Genel Sağlık
- Tavuk yiyen erkek dişileşir mi? Uzmanlardan net yanıt!16 Nisan 2025Gündem
- Beğen%100
- Bunu Beğenmedim%0
- Ha-ha%0
- Şaşırtıcı%0
- Üzücü%0
- Öfke Uyandırıyor%0
İlk yorum yapan siz olun