Gündem
Haberler

Grand Kartal yangınının bilirkişi raporu açıklandı!

Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınının bilirkişi raporu tamamlandı! Yangının çıkış nedeni neydi? Hangi kurumlar ve yetkililer 1. derece kusurlu bulundu? İşte faciaya dair tüm detaylar…

Zeynep TURGUT
Son Güncelleme: 24 Mar 2025 11:55
Yayınlanma: 24 Mar 2025 11:53
Okuma Süresi: 5 dakika 10 saniye
Grand Kartal yangınının bilirkişi raporu açıklandı!
Haberi Paylaş

Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 21 Ocak 2025 gecesi meydana gelen Grand Kartal Otel yangınına ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, yangının çıkış sebebi ve faciaya yol açan ihmaller tek tek sıralandı. Bolu Belediyesi, Bolu İl Özel İdaresi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, denetimlerdeki eksiklikler nedeniyle 1. derece kusurlu bulundu.

Yangının Çıkış Nedeni Belirlendi!

Bilirkişi raporuna göre, yangın 21 Ocak gecesi saat 03.16’da otelin 4’üncü katında bulunan restoran bölümünde başladı. Yangına, mutfakta kullanılan ‘grill plate’ adlı cihazın termostatının bozulması ve açık kalması sebebiyle aşırı ısınması neden oldu. Aşırı ısınan cihazın altındaki yağ kabında buharlaşma yaşandı ve ardından buharlaşan yağ, çöp bidonuna sıçradı. Kısa sürede büyüyen alevler, LPG hortumlarını eriterek gazın açığa çıkmasına ve yangının hızla yayılmasına neden oldu.

Asansör Boşlukları Baca Gibi Davrandı, Duman Tüm Katlara Yayıldı

Raporda, oteldeki asansör boşluklarının baca etkisi yaparak yangın ve dumanın hızla üst katlara yayılmasına neden olduğu belirtildi. Ayrıca, binada yapılan tadilatlarla merdiven ve asansörlerin çatı çıkışlarının kapatıldığı, bu yüzden dumanın sıkışarak tüm katları sardığı ifade edildi.

“Resepsiyon görevlisinin yangını fark etmesine rağmen tahliye sürecinde gecikmesi, yangın uyarı sistemlerinin ya çalışmaması ya da yetersiz kalması, personelin acil durum bilgisine sahip olmaması, yangına müdahale edememesi ve yangın sırasında otopark ile lobi giriş kapılarının açılması nedeniyle alev ve dumanın otelin içine hızla yayılması faciayı büyüttü.”

Yangının bu denli ölümcül olmasında, otelin 11’inci ve 12’nci katlarında sonradan yapılan tadilatların etkili olduğu belirtilen raporda, yangın gazlarının bu bölgelere hapsolduğu ve kaçış yollarının duman nedeniyle kullanılamaz hale geldiği vurgulandı.

Bakanlıklar ve Kurumlar 1. Derece Kusurlu Bulundu

Bilirkişi raporunda, yangının büyümesine ve tahliye sürecindeki aksaklıklara sebep olan eksikliklerden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bolu Belediyesi ve Bolu İl Özel İdaresi 1. derece kusurlu bulundu.

Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın oteli 2008 yılından bu yana 13 kez denetlediği ancak yangın güvenliğiyle ilgili ciddi eksiklikleri tespit etmediği vurgulandı. Raporda, “Bakanlık yetkililerinin can ve mal güvenliği açısından kritik denetimleri özensiz ve yetersiz yaptığı” ifadesine yer verildi.

Ayrıca, Bolu İl Özel İdaresi’nin de gerekli denetimleri zamanında yapmadığı ve otelin yangın önlemlerinin eksik olup olmadığını kontrol etmediği ortaya çıktı.

Bolu Belediyesi İtfaiyesi Denetimleri Eksik Yaptı

Raporda, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün de büyük ihmallerinin bulunduğu belirtildi. Yangın öncesinde yapılan denetimlerde, binadaki yangın güvenliği eksikliklerinin tespit edilmediği, LPG depoları ve doğal gaz tesisatının uygunluğunun kontrol edilmediği kaydedildi.

İtfaiye yetkililerinin tespit ettikleri eksiklikleri kayıt altına almadıkları ve gerekli mercilere bildirmedikleri de raporda yer aldı. Bu yüzden, Bolu Belediyesi yetkililerinin de kusurlu olduğu ve cezai sorumluluklarının değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Eksiklikler Bilinmesine Rağmen Giderilmedi

Raporun en çarpıcı bölümlerinden biri, otel sahipleri ve yöneticilerinin yangın güvenliğiyle ilgili eksiklikleri bilmelerine rağmen gerekli önlemleri almamış olmalarıydı.

Bilirkişi heyeti, “Otel sahipleri, genel müdür ve yöneticiler, binadaki yangın güvenliği eksikliklerini bilerek gidermedi. Mimari proje sorumluları da binanın tasarımındaki hataları düzeltmedi. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları, yangın risklerini doğru öngöremedi ve gerekli iyileştirmeleri yapmadı” değerlendirmesinde bulundu.

31 Kişi Gözaltına Alınmıştı, 22 Kişi Tutuklandı

Yangının ardından başlatılan soruşturma kapsamında, otelin sahibi Halit Ergül, genel müdürü Emir Aras, itfaiyeden sorumlu Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı Köstereli ve İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun’un da aralarında bulunduğu 31 kişi gözaltına alınmıştı. Soruşturma sonunda 22 kişi tutuklanmıştı.

Bilirkişi raporunun tamamlanmasıyla birlikte, olayda sorumluluğu bulunan kamu görevlileri ve özel sektör temsilcileri hakkında yargılama sürecinin hızlanması bekleniyor. Yangın faciasında ihmali bulunan yetkililere yönelik adli sürecin nasıl işleyeceği merakla bekleniyor.

İlgili Etiketler
  • Bunu Beğenmedim%0
  • Ha-ha%0
  • Şaşırtıcı%0
  • Üzücü%0
  • Öfke Uyandırıyor%0

Görüşünüzü Yazın

Aklınızdan neler geçiyor?
İlk yorum yapan siz olun
ÜST
Paylaş
KİM KİMDİR?TARİHTE O AN