"Ömür boyu yasak" mı yoksa aday olabilecek mi?
İBB Başkanı İmamoğlu diploması alındıktan sonra dün de 50 şüpheliyle birlikte tutuklandı. Siyaset dünyasını karıştıran bu kararla taşlar yerinden oynadı. Görevinden alınan İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olup olamayacağı da tartışmaya açıldı.
İmamoğlu, bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar tutuklandığı dosyadan hüküm giyerse aday olamayacak. Anayasa’nın 76. maddesi bu suçlardan hüküm giyenlerin milletvekili ve cumhurbaşkanı seçilmesini “ebed müddet” (sonsuza kadar) yasaklasa da Anayasa Hukuku Doçenti Ozan Ergül, bu maddenin kâğıt üzerinde kaldığını belirtiyor: “Adli Sicil Kanunu ve YSK’nın uygulamalarıyla, ömür boyu siyasi yasak söz konusu değil. Mahkeme kararıyla memnu haklar iade edildiği takdirde hem milletvekili hem de cumhurbaşkanı adayı olunabiliyor.”
Doç. Dr. Ergül “76. maddede sayılan rüşvet, irtikap, hırsızlık gibi suçlardan hüküm giyenlerin, affa uğramış olsalar bile seçilemeyecekleri ifade ediliyor. Ancak bana göre 76’ncı maddenin yaşayan hukukla bağı kopuktur çünkü bu maddede sayılan suçlardan hüküm giyen bazı kişiler milletvekili olarak meclise girdiler” dedi.
Ergül, “Adli Sicil Kanunu’nda yapılan düzenleme ile bu suçlardan hüküm giymiş kişi, infazı tamamlandıktan üç yıl sonra, mahkemeye başvurarak memnu haklarının iadesini talep edebiliyor. Mahkeme de talebi doğrultusunda karar verirse aday olabiliyor. YSK da memnu hakların iadesi kararıyla yapılan adaylık başvurularını geri çevirmiyor.”
Hüküm Giyerse Süreç Uzun
Prof. Dr. Osman Doğru da “Memnu hakların iadesi süreci de oldukça uzun yıllar alacaktır. Çünkü öncelikle infaz sürecinin tamamlanması gerekiyor. Çok sayıda suçlama var ve infaz sürecinin uzun yıllar alacağını öngörebiliriz. Ardından üç yıl daha bekleyip memnu haklarının iadesini talep etmesi gerekiyor” dedi. Doğru, İmamoğlu’nun yargılamanın uzun sürmesi ve adaylık başvurusuna kadar hüküm giymemesi halinde, cumhurbaşkanlığına aday olabileceğini söyledi.
Cezaevi Süreci Nasıl Geçecek?
İLGİLİ HABERLER
- TÜRKINFORM gündemde öne çıkanlar19 Mart 2025Gündem
- TÜRKINFORM gündemde öne çıkanlar18 Mart 2025Gündem
- TÜRKINFORM gündemde öne çıkanlar17 Mart 2025Gündem
Tutuklama kararı sonrası İmamoğlu, Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi. Ankara Adliyesi’nde infazdan sorumlu başsavcıvekilliği görevinde bulunan Emekli Yargıtay Üyesi Ali Turhan, cezaevi sürecini şöyle anlattı: “İmamoğlu gibi kamu görevlisi ve siyasi kimliği olan bir kişinin, fiziki koşulları daha uygun ve güvenliğin en üst düzeyde sağlanabileceği bir cezaevinde kalması sağlanır. Tutuklama kararı sonrası cezaevinde koğuş ayarlanması ve evrak işlemleri için hazırlıklar başlatılır. Şüpheliler bu süre içinde geçici koğuşlara alınır. Eğer koğuşlar daha önce hazırlanmış ve evrak işleri de tamamlanmışsa doğrudan kendi koğuşlarına yerleştirilmeleri de mümkün. İşlemler tamamlanamamış ise ilk geceyi geçici koğuşta geçirebilirler” diye konuştu.
Kiminle Kalabilir?
Turhan, İmamoğlu’nun kaç kişilik koğuşta kalacağının cezaevi koşulları, tutuklunun özel durumu ve talebine göre şekilleneceğini söyledi. Tek kişilik koğuş tercih edilmediğinde koğuşu paylaşabilecek yakınlıkta, aynı soruşturmadaki şüphelilerden seçim yapıldığını ifade eden Turhan, “İmamoğlu kendisi ile kalmasını tercih edebileceği isimleri cezaevi yönetimine iletebilir. Buna göre ayarlama yapılabilir” dedi.
Televizyona İzin Var
Koğuşta belli başlı elektronik aletlere izin verildiğini belirten Turhan, “Televizyon ve buzdolabına izin var örneğin ama internet yasak. Bazı tutuklu ya da hükümlülerin sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptığını görüyoruz ama onlar avukatları aracılığıyla yapıyor” diye konuştu. Tutukluların hükümlülere göre ziyaretçi sınırı olmadığını belirten Turhan, “Ailesiyle ve avukatlarıyla hiçbir izne gerek olmadan istenildiği zaman görüşebilir. Ancak ailesinden olmayanlar Adalet Bakanlığı ya da başsavcılıktan izin alarak ziyaret edebilirler. Yani İmamoğlu istediği kadar ziyaretçi ile görüşebilir, sayı veya gün sınırı yok” dedi.
Tutuksuz Yargılama için İtiraz
İmamoğlu ve diğer şüpheliler için iki hafta içinde tutukluluğa itiraz etme hakkı olduğunu da ifade eden Turhan, iddianame yazılıncaya kadar da istenildiği kadar tutuksuz yargılama talebiyle başvuru yapılabileceğini söyledi.
SON DAKİKA
- SON DAKİKA... CHP kurultay davasıyla ilgili gelişme!17 Nisan 2025Gündem
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz terörsüz Türkiye17 Nisan 2025Gündem
- Kalp krizi riskini artıran 9 tehlikeli faktör! Bunlara dikkat edin!17 Nisan 2025Sağlık
- TCMB faiz kararını açıkladı!17 Nisan 2025Ekonomi
- Icardi ve yeni sevgilisinden şaşırtan paylaşım!17 Nisan 2025Magazin
- Bungolov olayının suçlusu belli oldu! Telefonunda görüntüler çıktı!17 Nisan 2025Gündem
- Airfryer’da bu 3 yiyeceği pişirmeyin!17 Nisan 2025Yaşam
- Adalet Bakanı Tunç'tan af açıklaması!17 Nisan 2025Gündem
- Beğen%0
- Bunu Beğenmedim%0
- Ha-ha%0
- Şaşırtıcı%0
- Üzücü%0
- Öfke Uyandırıyor%0
İlk yorum yapan siz olun