50 bin lira maaşla çalışacak eleman bulamıyorlar!
Gaziantep’te oto tamir sektöründe yetişmiş usta ve kalfa bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Aylık 50 bin liraya kadar maaş teklif edilmesine rağmen sektörde kalifiye eleman açığı büyüyor. İşverenler çırak bulamıyor, ustalar ise mesleklerini devredecek kimseyi yetiştiremiyor.
Sanayi kenti Gaziantep’te, oto tamir atölyelerinde işler yoğun ama iş gücü sıkıntısı had safhada. Sektör temsilcileri, gençlerin fiziksel emek isteyen işlere ilgisinin giderek azaldığını belirtiyor. Yüksek maaşlara rağmen sanayide çalışmak isteyen kalfa ve usta sayısı yok denecek kadar az.
“Kalfa Yok, Çırak yok, Ustalar Yaşlanıyor”
İLGİLİ HABERLER
- Borsada kulaktan kulağa: Operasyon sızdırıldı mı ?19 Mart 2025Borsa
- Bakan Bolat: 2026’da bütçe açısından rahatlama olacak17 Mart 2025Ekonomi
Yıllardır sektörde çalışan oto tamir ustası Mehmet Yılmaz, en büyük sıkıntının usta-çırak zincirinin kopması olduğunu söylüyor. “Yanımızda çalışan iyi bir kalfanın maaşı 40-50 bin lirayı buluyor ama kalfa bulamıyoruz.” diyen Yılmaz, çıraklık sisteminin canlandırılması gerektiğine dikkat çekiyor.
12 yıllık zorunlu eğitimin gençlerin meslekle erken yaşta tanışmasını engellediğini savunan Yılmaz, “Eskiden çocuklar ilkokuldan sonra sanayiye gelip iş öğrenirdi. Şimdi 17-18 yaşına kadar okulda kalıyorlar. Mezun olduklarında da gönülleri bu işlerde olmuyor.” diye konuştu.
“Oto Tamirciliği Kirli Ama Kazançlı Bir Meslek”
Bir diğer oto tamir ustası İdris Demir ise mesleğe çocuk yaşta başlamanın önemini vurguluyor. “Ben 10 yaşında sanayiye girdim. Bugün geldiğim noktada hem kazancım iyi hem mesleğim elimde” diyen Demir, gençlerin masa başı iş arayışında olduğunu, ancak sahada altın gibi değerli mesleklerin boş kaldığını belirtiyor.
Demir, “Bugün iyi bir ustanın maaşı 40 bin liranın üstünde. Sigortası, hakları var. Ama kimse gelmiyor. Üniversite mezunları bile şimdi gelip bu işi öğrenmek istiyor. Gençlere hep diyorum: Meslek altın bileziktir” ifadelerini kullandı.
Uzmanlara göre; yalnızca oto tamir değil, birçok teknik meslek aynı sorunu yaşıyor. Sanayi ve üretim alanlarında kalifiye iş gücünün giderek azalması, hem ekonomiyi hem de işverenleri zora sokuyor. Sektör temsilcileri, çıraklık sisteminin güçlendirilmesi ve meslek eğitiminin erken yaşta başlaması gerektiği konusunda hemfikir.
SON DAKİKA
- Papa Francis Fenerbahçeli taraftarın açıklaması üzerine mi öldü!21 Nisan 2025Dünya
- Zonguldak'ta madende göçük! Mahsur kalanlar var...21 Nisan 2025Gündem
- İnsanlık dışı olay! 8 yavru kediyi kesici aletle katlettiler21 Nisan 2025Gündem
- Türkiye Kupası'nda yarı final heyecanı başlıyor! Hakemler açıklandı21 Nisan 2025Futbol
- Mansur Yavaş'tan net çağrı! "Yargılanmaktan korkmayız"21 Nisan 2025Gündem
- Sahte bungalov dolandırıcılığı ile büyük vurgun21 Nisan 2025Gündem
- Özgür Özel'den İmamoğlu tepkisi: TBMM Resepsiyonuna katılmayacak21 Nisan 2025Gündem
- İsrailli Bakan itiraf etti: ''Öncelikli hedefimiz bu değil!''21 Nisan 2025Dünya
- Beğen%0
- Bunu Beğenmedim%0
- Ha-ha%0
- Şaşırtıcı%0
- Üzücü%0
- Öfke Uyandırıyor%0
İlk yorum yapan siz olun